З початку жовтня ряд ЗМІ області опублікували матеріали, що мають ознаки прихованої реклами («джинси»), опубліковані без необхідного маркування та з порушенням вимог Закону.

0 RIVNE 06 10

У газеті «Вісті Рівненщини» (від 2 жовтня 2015 р., №39 (1933)) опубліковано стаття «Солідарність» згуртувала людей реальний справ», яка розміщена на цілу сторінку, «Об’єднання лідерів Рівненщини йде в обласну раду», що розповідає про конференцію об’єднання лідерів Рівненщини партії «Конкретних справ». Також газета містить матеріали від Аграрної партії: «Злагоджено та конструктивно пройшла конференція Рівненської обласної партійної організації Аграрної партії України», а також «Родюча земля – робочі місця – процвітаючі країна» (стаття від імені кандидата в депутати до Рівненської облради Дмитра Українця).

0 RIVNE 06 10.2

Газета «Новини Костопільщини» (від 3 жовтня 2015 р., №40) опублікувала на своїх двох шпальтах статтю «Якби всі депутати виконували свої обіцянки так,  як наш земляк, ми давно жили б по-європейськи», який інформує про діяльність депутата Костопільської районної ради Руслана Потапчука.

0 RIVNE 06 103

У газеті «Костопільщина 21 століття» (від 2 жовтня 2015 р., №10) на другій сторінці розміщено матеріали «Під №1 у міську раду від «Сили людей» - Руслан Мельничук, в районну раду – Оксана Кособуцька». Також опубліковані статті «Талащук іде в районну раду під прапорами УНП», яка інформує про намір Талащука «знову балотуватися до Костопільської районної ради». Окрім цього, наведено матеріал «Лозян заявляє про застосування районною владою адмінресурсу», у котрому йдеться про «підозру в таких діях голови районної адміністрації Олександра Середу».

0 RIVNE 06 104

Газета «Вісник Кореччини» (від 3 жовтня 2015 р., №40 (220)) містить матеріали «Об’єднання лідерів Рівненщини йде в обласну раду», в якому розповідається про партію «Конкретних справ», зокрема наведено «список  кандидатів, які представлятимуть об’єднання на виборах до Рівненської обласної ради».

5

«Гощанська районна газета» опублікувала інтерв’ю «Рівнеоблрада – новий Еверест Івана Іванова», який є кандидатом до Рівненської обласної ради. Газетою було розміщено й статті «Об’єднання лідерів Рівненщини йде в обласну раду» (від партії «Конкретних справ»), «Ткачук підтримує Благодира!», де зазначено, що депутат Рівненської обласної ради Іван Ткачук «із задоволенням поступиться своїм місцем в Рівнеоблраді Юрію Благодирю», а також статті від БПП «Солідарність»: «Сильні люди – реальні справи» та «Єдина команда – реальні справи!».

Жоден матеріал, розміщений у вказаних ЗМІ не є маркованим, має ознаки «джинси» (прихованої реклами) , був оприлюднений в інтересах певних суб’єктів виборчого процесу та з порушенням вимог виборчого Закону.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно частини 8 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає, що усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі. Окрім цього, у другому абзаці ч. 6 ст. 57 Закону зазначено, що друкована площа, відведена на політичну рекламу впродовж виборчого процесу в друкованих засобах масової інформації, у тому числі рекламних, не може перевищувати 20% обсягу друкованої площі кожного номера видання чи додатка до нього.

Громадянська мережа ОПОРА закликає ЗМІ дотримуватись вимог виборчого законодавства та не публікувати матеріали, що мають ознаки «джинси» (прихованої реклами).

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.