В останньому номері газети «Романівський вісник» від 2 жовтня 2015 р.  було опубліковано дві статті про кандидата в депутати до Житомирської обласної ради від ВО «Батьківщина» Ігоря Ходака, які невідокремлені від інших матеріалів.

В одному з матеріалів йдеться  про те, що Ігоря Ходака на конференції обласної організації ВО «Батьківщина» висунули кандидатом в депутати до обласної ради. Також в статті розміщено біографічну довідку  Ходака та його фотографію.  Варто зазначити, що про кандидатів від інших політичних сил в газеті не опубліковано жодної інформації.

В другій статті під назвою «Керівнику ТОВ «Вівад 09» Ігорю Ходаку вручили подяку за допомогу бійцям 95-ї аеромобільної бригади» зазначається, що Ігор Ходак підтримує наших захисників у зоні АТО. Розміщено і фото кандидата з військовослужбовцем.

З ознаками порушення законодавства опубліковані матеріали в газеті «Новий день», «Чуднівська фортеця»  та «Романівський вісник». В останніх номерах газет від 2 жовтня 2015 р. були опубліковані однакові статті під назвою «Команда Опозиційного блоку висунула достойних кандидатів у місцеві ради, які здатні ефективно відстоювати інтереси громад».  В даних публікаціях йдеться про те, що в районах відбулись збори місцевих організацій партії «Опозиційний блок». Зазначено, що саме ця політична сила є справжньою опозицією до нинішньої влади і вона може зупинити руйнацію держави. Матеріал не відокремлений від інших і не означений, як «політична реклама».

0 DHodak dzhynsa

0 DHodak dzhynsa 2

0 DHodak dzhynsa 3

0 DHodak dzhynsa 4

0 DHodak dzhynsa 5

Розміщення такого роду матеріалів без відповідного маркування є порушенням  ч.8 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори»: «Усі матеріали передвиборної агітації по винні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі».

Також відповідно до ч.7 ст.60 Закону України «Про місцеві вибори: «Засобам масової інформації під час виборчого процесу у своїх матеріалах, не обумовлених угодами, забороняється агітувати голосувати за кандидатів чи поширювати інформацію, що має ознаки політичної реклами, і поширювати будь-яку інформацію з метою спонукання виборців голосувати за певного суб’єкта виборчого процесу». 

 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.