У перші дні жовтня Партія пенсіонерів України організувала у місті Краматорськ декілька безкоштовних акцій. Місцевим мешканцям пропонували безкоштовний перегляд фільму, поїздку у Святогірську лавру та сертифікат на отримання лікарських препаратів на суму 100 грн.

Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА. Окрім цього, сама Партія не приховує своїх акцій та описує їх на сторінці у соціальній мережі Facebook.

Так, 2 жовтня Партія пенсіонерів України влаштувала для пенсіонерів у кінотеатрі «Батьківщина» безкоштовний перегляд фільму «В бой идут одни старики». За інформацією самої Партії, відбулося 3 сеанси, які відвідали 650 осіб. У соціальних мережах Партія зазначає, що перед сеансами перед глядачами виступили голова Партії пенсіонерів України у місті Краматорськ Віктор Руденко і кандидат у депутати місцевої ради Світлана Савенкова.

6 10 Kramatorsk

«Після перегляду фільму будь-який бажаючий міг обміняти запрошення на сертифікат на отримання лікарських препаратів в мережі аптек «Фармація» на суму 100 грн. Дана акція актуальна до 10 листопада, - повідомляє Партія. - Захід пройшов за підтримки Благодійного Фонду «На благо життя» і його директора Олендарева Олександра Івановича». Організація, яка, за інформацією ППУ, фінансує захід, є абсолютно невідомою. Пошукові системи не знаходять фонд із такою назвою у Краматорську, лише у Москві. Таким чином, можна допустити, що фонд згадується, аби саме так приховати власну передвиборчу агітацію, що має ознаки порушення виборчого законодавства.

3 жовтня Партія пенсіонерів України у Краматорську організувала поїздку в Святогірську лавру для пенсіонерів медицини, педагогів і ветеранів праці. Загальна кількість тих, хто долучився до акції, склала 150 осіб. «Пенсіонери відвідали службу в Лаврі, пізніше їм провели захоплюючу екскурсію по прилеглій території», - зазначають у Партії.

6 10 Kramatotsk2

Під дописами у Facebook є декілька коментарів, в яких користувачі прямо кажуть, що організовані заходи є підкупом виборців. На що у Партії відповідають, що не розуміють, у чому власне вбачають підкуп. «Грубо кажучи, пенсіонери отримали купон талон на ліки. Слідкуйте за нашими анонсами, приходьте самі і приводьте сусідів», - рекомендують у Партії.

Згідно Закону України «Про місцеві вибори» визначається, що продукція або послуги, вартість яких не перевищує 5% мінімальної заробітної плати (68,80 грн) не вважається підкупом. У статті 160 Кримінального Кодексу України зазначається, що під неправомірною вигодою (підкупом) розуміються кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% мінімальної заробітної плати (це близько 41 грн). Тобто, на основі цього підкупом можна вважати і поїздку у Святогірськ і аптечні сертифікати на суму 100 грн. Згідно з ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.