Богуславська ТВК звернулася із заявою в міліцію про порушення виборчого законодавства. У відповідь правоохоронці погрожували членам комісії адміністративною відповідальністю.

В Богуславі на вулиці Острів білборд від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»» стоїть без жодних відомостей про замовника. Тоді як від кандидата на посаду міського голови Михайла Сірика в місті поширюються листівки без необхідних даних.

dodatok samopomich

Член Богуславської міської ТВК Олександр Мельник звернувся з заявою у відділення міліції з проханням реакції на зафіксоване комісією правопорушення. Проте вже учора члени комісії відмовились писати інші заяви про порушення. У ТВК повідомили, що правоохоронці погрожували їм штрафом, бо нібито це виходить за рамки повноважень комісії.

Проте ЗУ «Про місцеві вибори» стаття 97, частина 8 каже, що «якщо виборча комісія під час розгляду скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, відповідні правоохоронні органи за зверненням виборчої комісії перевіряють ці обставини та вживають відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства у дводенний строк з дня отримання звернення виборчої комісії, а якщо таке звернення отримано ними менш як за три дні до дня голосування, у день голосування чи наступного за ним дня, - невідкладно. Про результати перевірки та вжиті заходи відповідні органи у дводенний строк повідомляють виборчу комісію, яка до них звернулася».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує,  стаття 56 частина 2 каже, що «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.