Посилаючись на соціологію Київського міжнародного інституту соціології “Партія Простих Людей” розмістила рекламний матеріал на полтавському інтернет-виданні “Полтавщина” та “КОЛО” з невиличкою відмінністю – додавши собі один відсоток.

partiya prostih ludey6 фото 2

5 жовтня на всеукраїнському сайті «Українська правда» з'явився матеріал, у якому згідно опитуванню був представлений список політичних сил, котрі мають можливість потрапити до Верховної Ради. Список очолили «Блок Петра Порошенка», «Батьківщина», «Самопоміч» і «Опозиційний блок». Вони, згідно опитуванню, здатні подолати бар'єр у 5% і пройти у Верховну Раду. Нижче, серед списку знаходилась партія народного депутата Сергія Капліна «Партія Простих Людей», яка згідно дослідження набрала 1,3%. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

partiya prostih ludey4 фото 3

Після виходу матеріалу, з’являється рекламний матеріал “Партії Простих Людей”, де зазначено, що 2,3% українців готові проголосувати за них на парламентських виборах і майже 2% — на місцевих. «Такі дані всеукраїнського опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології з 17 по 27 вересня. КМІС опитав 2041 респондента, із 110 населених пунктів, окрім АР Крим», - йдеться у матеріалі.  Новина також пророкує, що «політсила має всі шанси на першість у регіоні і голова Полтавського міського осередку «Партії простих людей» Олександр Шамота».

ОПОРА нагадує, що Олександр Шамота кандидат на посаду міського голови вид політичної сили “Партія Простих Людей”.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вирішили уточнити згідно яких досліджень “Партія Простих Людей” залишається лідерами та чому при посиланні на джерело вони додали собі один відсоток.

Під час декількох спроб додзвонитись, обидва лідера Сергій Каплін та Олександр Шамота відбивали слухавку, а потім зовсім перестали її брати. Наразі ОПОРА намагається з’ясувати звідки з’явились дані по соціології.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що в статті 53 Закону України “Про місцеві вибори” чітко вказано, що:

“1. Підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

2. Засоби масової інформації, інформаційні агентства, інші суб’єкти у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті”.

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичних опонентів вести чесну та гідну передвиборчу кампанію та не порушувати законодавства України.

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
poltava@opora.org.ua
 
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380982856796
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.