Курахівська міська виборча комісія та Мар’їнська районна територіальна виборча комісія не допускають до своєї роботи журналістів. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України», який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

За повідомленням спостерігача, на минулому тижні члени комісій з недовірою поставились до посвідчення одного з місцевих журналістів, який звернувся до них за інформацією. Члени комісії заявили, що напишуть офіційний запит в редакцію, аби запевнитись, що журналіст дійсно є представником організації, яка зазначена на посвідченні. Через тиждень представник ЗМІ так і не був допущений до роботи комісії.

Така ж ситуація склалась і з іншими журналістами. 5 жовтня обидві комісії не допустили декількох представників ЗМІ до своїх інформаційних матеріалів після того як останні продемонстрували свої редакційні посвідчення. За словами членів комісій, посвідчення не є достатнім доказом того, що журналіст працює у тому чи іншому ЗМІ. Члени комісії знову сказали, що їм має бути надане офіційне підтвердження від редакції. У комісіях додають, що ЗМІ повинні мати офіційну акредитацію, а відповіді на питання вони згодні надавати лише у письмовому вигляді.

У своїх вимогах голова Курахівської міської виборчої комісії Оксана Міхненко та Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії Альона Степаненко апелюють до того, що Курахове є прифронтовим містом і тут мають бути застосовані підвищенні міри безпеки. При цьому, за інформацією спостерігача, якщо голова Курахівської міської виборчої комісії при спілкуванні з журналістами була доволі коректною при поясненні причин відмови у допуску до інформаційних матеріалів, то голова Мар’їнської районної територіальної виборчої комісії відповіла журналістам в грубій формі.

За інформацією аналітиків ДОО ВГО «Комітет виборців України», подібні дії суперечать нормам Закону. Так, у пунті 4 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться, що виборчий процес здійснюється на засадах публічності і відкритості. У частині 4 ст. 13 сказано, що представникам ЗМІ гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов'язані з місцевими виборами. «Виборчі комісії, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов'язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати їм інформацію щодо ходу підготовки і проведення місцевих виборів», - йдеться у цій статті.

Окрім цього, у частині 1 ст. 49 прописано, що «виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об'єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного волевиявлення», а у частині 2 цієї ж статті – «інформація, що міститься у документах, поданих до відповідної виборчої комісії для реєстрації кандидатів (відомості про прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду, місце роботи (заняття), громадську роботу (в тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, місце проживання, наявність чи відсутність судимості, суб'єкта висування кожного кандидата у депутати), є відкритою.

Окрім порушення ТВК власне виборчого законодавства, їх члени порушують Закони України, які регулюють журналістську діяльність, а також основні демократичні принципи, які прописані в Конституції України.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.