У Кіровограді та Знамянці мешканці скаржаться на смс-повідомлення з агітацією за кандидатів. Зокрема, кіровоградцям надходили смс в яких згадували кандидатів від політичної партії Опозиційний блок: до обласної ради - Сергія Ларіна, на Кіровоградського міського голову  Андрія Лейбенка, на Знамянського міського голову – Андрія  Тесленка .

foto 4.10.15 Kirov sms

3 жовтня в соціальних мережах з’явилися дописи від мешканців Кіровограда та Знам’янки, в яких вони обурюються через смс-розсилку з інформацією про кандидатів в депутати та на міського голову наступного змісту: «Кандидат в мери від команди Ларіна – Андрій Лейбенко», «Кандидат в мери Знам’янки від команди Ларіна – Андрій Тесленко!»

ОПОРА інформує, що ч. 5 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» передбачає форми передвиборчої агітації. Так, законом визначено, що агітація може провадитися і в інших формах, що не суперечать Конституції та законам України. Смс-розсилка передвиборчої агітації з використанням конфіденційної інформації про особу (в цьому випадку - телефонного номера) має здійснюватися з дотриманням прав такої особи згідно Закону України "Про захист персональних даних". Частиною 1 ст. 182 Кримінального кодексу України передбачено, що незаконне збирання, зберігання, використання  конфіденційної інформації про особу - караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

Патруль Євгеній, координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області

+380994263118

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.