Першого жовтня невідомі розповсюдили листівки від імені кандидата на посаду Полтавського міського голови Олександра Удовіченко. Їх було розклеєно на під’їздах багатоповерхівок мікрорайону “Половки” та “Сади-1” міста Полтава. На листівках містився логотип політичної партії “Опозиційний блок”, хоча кандидат балотується від політичної партії “Рідне місто”.

Крім цього на листівках був надрукований час зустрічі, котра повинна була відбутись о третій годині дня. Місце зустрічі скрізь було різним. Про розповсюдження псевдолистівок стало відомо голові Полтавської міської організації “Рідне місто” Оксані Деркач. Зранку їй зателефонували мешканці мікрорайонів з метою уточнити про зустрічі.

Poltava chorniy piar Udovichenko

- Листівки, що розповсюдили невідоми, не містять вихідних даних. Більш того, зустрічі, котрі там зазначені, ми не планували. Для нас залишається зрозумілим той факт, що це розклеює той, хто, мабуть, боїться та відчуває конкуренцію Олександра Удовіченко. Це справжнісенька провокація та “чорний” піар. Адже на листівках вказаний номер телефону Олександра Васильовича та мій. Я також  розумію, що все це було зроблено для того, аби люди прийшли на зустріч, побачили, що Олександра Удовіченка немає та залишились незадоволеними. Крім цього злоумисники спеціально розклеїли листівки на видних місцях таким чином, щоб це викликало обурення у мешканців будинків. Хто собі дозволяє подібне, я не знаю. Та мені сумно, що у нашій Полтаві таке практикується під час виборчого процесу, - розповідає Оксана Деркач.

ОПОРА звернулась до Полтавського міського управління, аби дізнатись, чи порушене по цьому факту провадження. Начальник прес-служби УМВС у Полтавській області Юрій Сулаєв зазначив, що до них поступив дзвінок відносно ситуації з Олександром Удовіченко.

- Наразі випадок занесений в ЄРДР. Тому перевірка та пошук осіб, що займались розклеєнням листівок поки що триває, - зазначив начальник прес-служби.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що розповсюдження псевдолистівок є порушенням Закону України “Про місцеві вибори” статті 60 частини 5, відповідно до якої “Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу...”

Нагадаємо, що лідер команди «Рідне місто» Олександр Удовіченко 22 вересня на прес-конференції заявив про своє рішення взяти участь у виборах та балатуватись на посаду міського голови міста Полтави. До цього з березня 2010 року по березень 2014 Олександр Удовіченко обіймав посаду голови Полтавської обласної державної адміністрації.

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичних опонентів вести чесну та гідну передвиборчу кампанію та не порушувати законодавства України, міжнародні норми. Адже  згідно з міжнародними практиками, очорнення репутації конкурента суперечить етичним  нормам передвиборчих перегонів.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина

Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області

+380996744565

[email protected]

Анна Мосієнко

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області

+380982856796

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.