2 жовтня спостерігачами ОПОРИ в місті Чернівці було зафіксовано роздачу агітаційних листівок за кандидатів від Радикальної партії Олега Ляшка до Чернівецької обласної та міської рад, які не містили вихідних даних. Чоловік, який розповсюджував листівки, вказав, що за це отримує оплату 20 грн. за годину роботи.

На листівках, окрім привітання лідера партії Олега Ляшка з 607 річницею заснування Чернівців, була розміщена інформація про те, що Сергій Козак є кандидатом на посаду Чернівецького міського голови та №1 виборчого списку кандидатів в депутати до відповідної міської ради, а Інга Маковецька - №1 виборчого списку кандидатів в депутати до Чернівецької обласної ради.

chernivtsi lystivka RPL 1

Чоловік, який розповсюджував листівки, зізнався спостерігачу ОПОРИ (на відео), що отримує за роздачу агітпродукції 20 гривень в годину. Хоча п. 4 ст. 60 Закону «Про місцеві вибори» забороняє укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА звернулось за коментарем до голови Чернівецької обласної організації Радикальної Партії Олега Ляшка Інги Маковецької.

-       Ми там агітації не бачимо. Там немає ніяких закликів «голосуйте за нас, бо ми кращі!» чи ще щось. Так як там надруковане прізвище і номер 1, то ця інформація є на сайтах. Це привітання з Днем міста лідера партії, - зауважила Інга Маковецька.

Щодо оплати агітатору, зафіксованому на відео, Інга Маковецька переконує, що вони не оплачують роботу цих людей, а інформація про 20 гривень за годину є неправдою. «Людина сказали це, тому що злякались» - зазначила вона.

Тим часом у законі «Про місцеві вибори» (Ст. 56, П. 2.) йдеться, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення (Ст. 212, Прим. 13), виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, що 1 жовтня Чернівецькою міською та Чернівецькою обласною виборчими комісіями Сергій Козак та Інга Маковецька, які зображені на листівках, були зареєстровані першими номерами виборчих списків кандидатів у депутати від Радикальної партії Олега Ляшка до Чернівецької міської та обласної рад відповідно. За словами секретаря Чернівецької міської виборчої комісії Юрія Івашина, представники РПЛ близько 17:00 2 жовтня тільки отримали копію рішення ТВК про реєстрацію кандидатів у депутати, яка необхідна для відкриття рахунку виборчого фонду, а інформації від установи банку про відкриття рахунку виборчого фонду Чернівецькою міською організацією Радикальної партії Олега Ляшка станом на 20:40 не надходило.  Про відсутність повідомлення з банку про відкриття рахунку Чернівецькою обласною організацією цієї партії повідомив і голова Чернівецької обласної виборчої комісії Микола Каспрук.

Закон Про місцеві вибори забороняє використання для передвиборної агітації коштів з джерел, які не є виборчим фондом. У ст. 54, п. 6 цього закону йдеться: Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Підтримка місцевою організацією партії, яка висунула кандидатів на місцевих виборах, кандидатами від свого імені проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрацій фільмів, телепередач чи інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата може здійснюватися лише у разі фінансування таких заходів із коштів власного виборчого фонду.

Фінансування передвиборної агітації, яка реалізовується спільно місцевою організацією партії та кандидатом, висунутим цією місцевою організацією партії у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, може здійснюватися за рахунок і в межах коштів виборчого фонду місцевої організації партії, яка висунула кандидата на відповідних місцевих виборах.

 

Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами, можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.