Попри те, що комісія проголосувала за реєстрацію офіційних спостерігачів від Громадянської  мережі ОПОРА, голова уникає контакту з представниками мережі та не видає посвідчення.

Голова Яворівської районної виборчої комісії Станько Надія Євгенівна (Радикальна партія) відмовляється спілкуватися зі спостерігачем ОПОРИ та видавати йому офіційне посвідчення й копію постанови про реєстрацію. Це вже не перший випадок, коли голова ігнорує представників організації - не надає для ознайомлення постанов РВК, не вивішує їх на дошці оголошень тощо. У п’ятницю жінка спершу закрилася у кабінеті, потім - у вбиральні, уникає будь-яких коментарів.

Спостерігач ОПОРИ звернувся у міліцію для складання адміністративного протоколу про порушення процедури оприлюднення документів, пов'язаних з підготовкою та проведенням виборів, а також для фіксації факту перешкоджання діяльності офіційного спостерігача. Поки спостерігач говорив по телефону, члени комісії без дозволу взяли його фотоапарат та стерли усе відео, на якому було зафіксовано факт відмови.

Щоправда, вдалося відновити першу частину відео, де голова комісії закрилася у приміщенні та ігнорує звернення спостерігача щодо видачі йому посвідчення. На жаль, решта відео було видалено безповоротно.

Нагадаємо, що відповідно до п. 9 ст. 66 офіційні спостерігачі від громадської організації мають право отримувати копії протоколів про передачу виборчих бюлетенів, про підрахунок голосів виборців і встановлення підсумків голосування та інших документів, а також здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Швець, офіс Громадянської мережі ОПОРА у Львові – 032 254 61 63.
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.