3 жовтня відбулися судові засідання за позовом Аграрної партії України, партії «Відродження» та партії «Прогрес» до Здолбунівської районної виборчої комісії з вимогою скасувати рішення комісії провідмову в реєстрації кандидатів від цих політичних сил до Здолбунівської районної ради. Суд задовільнив позов та зобов’язав Здолбунівську РВК зареєструвати кандидатів від цих політичних партій, яким було відмовлено у реєстрації.

 

2 жовтня 2015 року до Рівненського окружного адміністративного суду звернулись місцеві організації Аграрної партії України, партії «Відродження», а також партії «Прогрес» з позовом до Здолбунівської районної виборчої комісії з вимогою визнати незаконними її дії та зобов’язати повторно розглянути подані документи та у разі виявлення помилок та неточностей надати роз’яснення як їх усунути та час для їх усунення, зареєструвати кандидатів до Здолбунівської районної ради, яким було відмовлено у реєстрації як кандидатів до відповідної ради.

1 жовтня рішенням Здолбунівської районної ВК відмову у реєстрації кандидатів у депутати районної ради отримали Аграрна партія України (з 35 кандидатів відмовили 24), «Громадянська позиція» (з 4кандидатів відмовили 2), Радикальна партія (з 25відмовили 1), ВО «Батьківщина» (з 35 відмовили 1), «Відродження» (з 30 відмовили 3), «БПП «Солідарність» (з 33 відмовили 1), ВО «Свобода» (з 17 відмовили 1), партія «Прогрес» (з 12 відмовили 6), а також повністю відмовили у реєстрації партії «Опозиційний блок»(3 особи). Причиною відмови у реєстрації кандидатів вищевказаних політичних сил стала відсутність в автобіографіях кандидатів контактної інформації (телефонів), відомостей про громадську роботу або інформації про партійність.

0 news 4.10 Rivne

Комісія не надала можливість політичним силам виправити помилки і неточності та відмовила їхнім окремим кандидатам у реєстрації. На думку ОПОРИ, такі дії комісії були неправомірними та такими, що суперечать нормам чинного законодавства. Так, згідно ч. 12 ст. 41 Закону України «Про місцеві вибори» помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутата.

В результаті розгляду, суд постановив задовільнити адміністративні позови. Зокрема, визначити протиправними дії Здолбунівської районної виборчої комісії Рівненської області щодо прийняття трьох Постанов від 1 жовтня 2015 року про відмову в реєстрації кандидатів у депутати Здолбунівської районної ради місцевої організації Аграрна партія України, партії «Відродження» та партії «Прогрес» Також суд зобов’язав Здолбунівську РВК зареєструвати кандидатів в Здолбунівську районну раду, включених до списку Аграрної партії України (24 особи), включених до списку партії «Відродження»(3 особи) та списку  партії «Прогрес» (6 осіб).

Рішення суду.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.