3 жовтня Донецький окружний адміністративний суд, який наразі розташований у Слов’янську, розглянув позов на Курахівську міську виборчу комісію від Мар’їнської районної партійної організації Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина». Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України»,  який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

1 жовтня Курахівська місцева виборча комісія не зареєструвала тринадцять кандидатів від Партії «Батьківщина», які подавали документи на вибори в Курахівську міську раду. За словами представника «Батьківщини» Ганни Баннікової, причиною вказане те, що нібито в списку було неправильно вказано назву комісії і назву, куди обираються депутати. Як повідомив спостерігач ДОО ВГО «Комітет виборців України», коли представники Партії почали вимагати показати свої документи, аби упевнитись в існуванні неточностей, у міській виборчий комісії повідомили, що вже опечатали сейф, хоча на той момент була 17 година вечора. Це було 1 жовтня і комісія працювала допізна. На запитання від представників «Батьківщини», чому їм не надали можливості виправити виявлені помилки у строк, члени комісії не змогли відповісти. Ганна Баннікова підкреслює, що «Батьківщина» є єдиною опозиційною силою на місцевих виборах у Кураховому.

У позовній заяві Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» йдеться, що Партія надала документи для реєстрації тринадцяти кандидатів ввечері 30 вересня. Пакет документів Курахівська міська виборча комісія перевірила та прийняла, Партії була надана відповідна довідка. Незважаючи на це, 1 жовтня представникам «Батьківщини» у повному складі було відмовлено в реєстрації.

Міська виборча комісія підставами для відмови вказала ту обставину, що «Батьківщиною» не надано для реєстрації виборчий список кандидатів у депутати з виборів Курахівської міської ради. Щодо помилок та неточностей, то вони, згідно ч. 12 ст. 41 Закону «Про місцеві вибори», підлягають виправленню та не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати. Курахівська міська виборча комісія ані не вказала на помилки, ані не надала можливості їх виправити в строк. Мар’їнська районна партійна організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» просила суд визнати факт бездіяльності міської виборчої комісії, скасувати відмову в реєстрації та зобов’язати комісію повторно розглянути пакет документів.

На судовому засіданні Курахівська міська виборча комісія заперечувала проти задоволення позову та зазначала, що спірна постанова відповідає вимогам діючого законодавства. У матеріалах справи йдеться, що «пакет документів містить електронний примірник відповідного виборчого списку кандидатів у депутати з виборів депутатів Мар’їнської районної ради на доданому CD диску, що виключає можливі сумніви щодо наявності технічної описки у паперовому носії виборчого списку та доказує подання саме виборчого списку кандидатів у депутати з виборів Мар’їнської районної ради». Суд встановив, що «Батьківщина» подала виборчий список за формою, встановленою ЦВК.

У результаті позовні вимоги Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» були задоволені частково. Частина, у якій Партія просить визнати факт бездіяльності Курахівської міської виборчої комісії, не була задоволена. Постанова комісії від 1 жовтня 2015 року «Про відмову реєстрації кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Курахівської міської ради від Мар’їнської районної партійної організація Політичної партії «Всеукраїнське об’єднання Батьківщина» була визнана протиправною і скасована. Окрім цього міську виборчу комісію зобов’язали розглянути повторно надані «Батьківщиною» документи для реєстрації. Інші позовні вимоги, у тому числі зобов’язання Курахівською міською виборчою комісією зареєструвати кандидатів від «Батьківщини», суд не задовольнив.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА. Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.