На місцевому сайті міста Дружківка та в газеті «ДНЛ+» з’явилось опитування, яке може вплинути на формування громадської думки щодо виборів. Про це повідомляє спостерігач Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України»,  який проводить громадське спостереження за місцевими виборами в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.

23 вересня на сайті http://dnl.dn.ua з’явилась інформація, яка може вплинути на формування громадської думки щодо виборчого процесу та певних кандидатів. Ресурс позиціонує себе електронною версією газети «ДНЛ+ (Дружковка на ладонях плюс)». Дані представлені як «результати соціального опитування мешканців міста, що було проведене виконкомом Дружківської міськради». 

0 website

Питання сформульовані та розміщені таким чином, що у тих, хто знайомиться з відповідями, може скластись позитивне враження про діючу місцеву владу. Крім того, немає жодної інформації про те, яким чином проводилось опитування – яка вибірка, скільки було опитаних, закриті чи відкриті були питання, які стосувалися потенційних кандидатів (тобто, чи пропонували опитувачі людям список прізвищ на вибір, чи просили людей самостійно називати потенційних кандидатів) тощо.

Варто зазначити, що визначення «соціальне опитування» несе в собі загрозу маніпуляцій. Адже «соціальне опитування» не є соціологічним опитуванням. Крім того, проведене воно нібито виконкомом Дружкіської міської ради, що через необ’єктивність у формулюванні питань на користь діючого міського голови Валерія Гнатенка, може означати можливе використання адміністративного ресурсу. У питанні №6 «Якби вибори міського голови були призначені на найближчу неділю, за кого б ви проголосували?» є лише два варіанта відповіді – діючий голова Валерій Гнатенко та громадський активіст Василина Джура. Причому, якщо за першого кандидата нібито проголосували 375 осіб, то за другого лише одна.

У той же час, в газеті «ДНЛ+» №38 (365) від 23 вересня 2015 року розміщена публікація «Дружковка. Все ли готовы к местным выборам?», де були наведені цифри саме цього «соціального опитування». Безпосередньо цитують питання №6 про те, за кого проголосували б опитувані, якщо вибори відбулися б у найближчу неділю. Також у тексті є теза, що опитування було проведене виключно як виконання обіцянки діючого голови Валерія Гнатенка, аби він зміг визначити, чи балотуватися йому на наступний строк. Крім того, це введено у контекст абсолютно позитивної розповіді щодо діяльності чиновника, в стилі якої написаний весь текст. Тому можна припустити, що матеріал має ознаки замовності і є так званою політичною «джинсою».

Зауважимо, що на першу шпальту цього номеру також винесено матеріал, який має ознаки «джинси». Заголовок «Промисловці – за Гнатенко» також може вплинути на вподобання виборців та схилити їх до голосування за діючого міського голову. Сам матеріал розміщений на сторінці 3 цього випуску та розповідає про те, що рада директорів промислових підприємств Дружківки попросила Валерія Гнатенка висунути свою кандидатуру на наступний термін у якості міського голови. Усі ці матеріали не помічені як реклама, проте мають достатньо однобоке висвітлення виключно позитивного характеру.

0 DNL-1

0 DNL-3

0 DNL sotsopyt

Відзначимо, що згідно з ч.2 ст.53 Закону про місцеві вибори: «ЗМІ, інформаційні агентства, інші суб’єкти у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті». Ч.1 ст.53 дає перелік наступних відомостей, які повинні міститись у матеріалах, що публікують результати опитування громадської думки: 1) зазначенням часу його проведення; 2) території, яку охоплювало опитування; 3) розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних; 4) метод опитування; 5) точне формулювання питань; 6) можливої статистичної похибки. У даній публікації не зазначено жодної з наведених вище вимог.

Катерина Жемчужникова,
прес-секретар по Донецькій області
+380662701713
 
Довідково:
Громадське спостереження за місцевими виборами на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.
Громадянська мережа ОПОРА проводить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.