Дієздатність Глухівської виборчої міської комісії під загрозою. Причина – конфлікт голови із заступником та секретарем. Дійшло до заяв в міліцію та скарг до ЦВК.

В Глухові (Сумська область) набув розголосу конфлікт в міській виборчій комісії. За словами заступниці голови комісії Ніни Глущенко (представляє партію ВО «Батьківщина»), конфлікт між нею та головою Світланою Ніколаєнко (партія «Опозиційний блок») розпочався через те, що голова піддала сумніву правомірність реєстрації кандидата на посаду міського голови Мішеля Терещенка.

- Це справжня причина конфлікту. Все, що відбувається потім – наслідки, - сказала Ніна Глущенко.

Вона розповіла, що незадоволення голови комісії викликало те, що 23 вересня вона разом із секретарем Любов’ю Фетищенко (Радикальна партія Олега Ляшка) прийняли документи на реєстрацію від самовисуванця Мішеля Терещенко, а 24 вересня на засіданні комісії запропонували зареєструвати його кандидатом. Рішення комісії щодо реєстрації було одноголосним. На наступному засіданні голова комісії Світлана Ніколаєнко підняла питання про те, що в поданих Мішелем Терещенком документах є помилки. Заступник та секретар комісії, зауважили, що помилки є технічними, не суттєвими, і їх швидко можуть виправити представники кандидата. 

- Після цього через деякий час було знайдено привід для скандалу, мета якого відсторонити мене та Любов Фетищенко від роботи в комісії, - говорить Ніна Глущенко.

Скандал розгорівся навколо особистих речей голови, в яких начебто порпалися заступник та секретар. Мова йде про пакет з документами, в якому була в тому числі й доповідна записка в Центральну виборчу комісію на неправомірні дії секретаря комісії Любові Фетищенко.

- Ми з Любою лишилися пізно ввечері одні в приміщенні комісії, - пояснює Ніна Глущенко, - і побачили чорний пакет. Ми злякалися, що там може бути бомба – самі знаєте який тепер час, - і вирішили подивитися, що всередині. Обережно зазирнули й побачили записник. Вирішили по почерку дізнатися хто ж забув свої речі, і побачили доповідну записку в ЦВК, яку написала голова комісії на секретаря.

Заступниця стверджує, що вони відразу поклали записник назад і залишили пакет на тому ж місці, де він і лежав. А через кілька днів пакетзник. А ще через деякий час в розмові Ніна Глущенко проговорилася Світлані Ніколаєнко, що бачила цю докладну записку. Тут і вибухнув скандал.

Голова комісії Світлана Ніколаєнко в присутності інших членів комісії заявила, що заступник і секретар комісії її не поважають, не виконують її доручень та саботують роботу. Також вона написала заяву до міліції щодо пропажі особистих речей, в якій вказала, що підозрює у крадіжці заступницю та секретаря.

В коментарі ОПОРІ Світлана Ніколаєнко сказала:

- Мене обурює те, що заступник та секретар рилися в моїх особистих речах. Я не можу почуватися в безпеці, бо не впевнена, що вони мені не підкинуть якісь речі, щоб скомпрометувати. При цьому, в приміщенні ведеться відеоспостереження, тому факт того, що вони дійсно чіпали мої речі, легко довести. Потім почалися погрози з їхнього боку. Незважаючи на те, що ми серйозно поговорили та порозумілися, заяву з міліції я забирати не стала. Сподіваюся, що подібного більше не повториться, емоції стихнуть і ми проведемо вибори в законному руслі.

На запитання, чи розглядається варіант заміни фігурантів конфлікту, Світлана Ніколаєнко заявила, що вона такий варіант не розглядає, адже вони дійшли згоди, що мають разом провести виборчий процес спокійно і в законному руслі.

Разом з тим Ніна Глущенко повідомила, що в разі загострення конфлікту, не виключає того, що виступить з ініціативою про висловлення недовіри голові комісії.

Довідково: Мішель Терещенко - нащадок старовинного роду Глухівщини. Народився у Франції, але отримав громадянство України. Він є генеральним директором ТОВ «Лінен оф Десна». 24 вересня зареєстрований безпартійним самовисуванцем на посаду Глухівського міського голови. ОПОРА повідомляла, що раніше проти нього розповсюджували газету із сумнівними вихідними даними.

 

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190,[email protected]
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.