Перейти до інфографіки

Народні депутати, які голосували за  новий Закон України Про місцеві вибори, називали введення гендерної квоти у виборчих списках однією із найважливіших переваг цього закону

Оперативні дані з територіальних виборчих комісій вже засвідчують, що місцеві організації політичних партій нерідко ігнорували положення законодавства щодо гендерної квоти у виборчих списках. Перші цифри є цікавими не лише з точки зору виконання положень законодавства, а й стану дотримання квоти місцевими організаціями тих партій, які  широко анонсували перед суспільством її введення.

У відповідності до Закону України «Про місцеві вибори» представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку.

Громадянська мережа ОПОРА здійснює в усіх регіонах  моніторинг дотримання гендерної квоти у виборчих списках, які  зареєстровані на місцевих виборах.

Дані з регіонів, перелік місцевих організацій політичних партій, виборчі списки яких зареєстровані, інформація про дотримання ними гендерної квоти, постійно оновлюються за цим посиланням.

Оприлюднюємо перші оперативні дані  щодо дотримання гендерної квоти у виборчих списках окремих партій на виборах обласних рад: «Блок Петра Порошенка  «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина», Опозиційного блоку, партії «Відродження» та партії «Наш край»  зареєстрованих на виборах обласних рад (крім Донецької та Луганської обл., де вибори обласної ради не проводяться, та Одеської обл., в якій спостерігачами уточнюються дані).

Нагадаємо, що у своєму Роз’ясненні від 23 вересня (Постанова  №362) ЦВК зазначила, що відмова в реєстрації кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад з підстав недотримання положення Закону щодо  представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад не допускається. 

Натомість 30 жовтня  Київський апеляційний адміністративний суд  прийняв два  кардинально протилежних рішення щодо Роз’яснення ЦВК, яке стосується неможливості відмови в реєстрації кандидатів у разі недотримання місцевою організацією партії положень законодавства щодо гендерної квоти у виборчих списках.

Одне з рішень суду, в якому Роз’яснення ЦВК  визнавалось нечинним та скасовується пункт четвертий, базується на позиції щодо загальнообов’язковості положень законодавства щодо гендерної квоти  та їх поширення на усі правовідносини в межах виборчого процесу, у тому числі щодо реєстрації або відмови в реєстрації кандидатів. Натомість в іншому рішенні цього ж суду вказувалось, що положення виборчого закону щодо гендерної квоти є декларативним, оскільки не передбачено санкції за його недотримання місцевими організаціями партій під час складання виборчого списку.   

Інфографіка