2 жовтня на форумі «Kyiv Smart City 2020», що триває у НСК «Олімпійський», в рамках стріму «Smart Utilities» координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко виступила з доповіддю «Розумне енергозбереження в будинках – практика та досвід».

Тетяна Бойко в рамках виступу окреслила загальну ситуацію щодо енергозбереження та поділилася досвідом ефективного впровадження заходів з енергоефективності у Луцьку.

Згідно цьогоріч прийнятому Закону України «Про здійснення права власності у багатоквартирному будинку», кожен власник квартири є також і співвласником всього будинку, а отже, є відповідальним за його стан. Саме у консолідації та готовності взяти на себе відповідальність за власне майно і полягає секрет якісно наданих комунальних послуг та низького енергоспоживання, підкреслила Тетяна Бойко.

02-10-15-001

 

Характерними є приклади об΄єднань власників багатоквартирних будинків (на сьогодні в Україні близько 50 таких ОСББ), що скористалися «теплими» кредитами та вже відчули значну різницю у витратах на опалення. Тетяна Бойко навела приклад власників двокімнатної квартири у будинку луцького ОСББ «Явір 2011», які до тепломодернізації сплачували за тепло майже вдвічі більше, аніж після проведення енергомодернізації. Утім, до комунальних витрат додалися внески до загального фонду, з якого повертається кредит. Однак навіть враховуючи ці роплати, загальна сума витрат знизилася.

Доповідач також наголосила на досвіді регіонального сприяння утепленню багатоквартирних будинків, зокрема, у Луцьку та Львові (міська влада компенсує відсотки або частину тіла кредиту, залежно від місцевої програми), та припустила, що незабаром назустріч містянам в цьому актуальному питанні піде і київська влада.

Стрім “Smart Utilities” складався також іще з двох модулів «Яким хоче бачити сервіс комунальних послуг сучасний киянин? Реальність і практика» та «Смарт-Сіті – як відповідальність. Розумні рішення». 

 

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аліна Брезіцька
тел.: +38 063 685 95 28