Ірпінська територіальна виборча комісія 25 вересня відмовила у реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. Сьогодні, 2 жовтня, Київський окружний адміністративний суд визнав рішення ТВК протиправним і скасував його.

Постановою від 25 вересня Ірпінська ТВК відмовила у реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА. У Постанові виборча комісія зазначала, що в порушення вимог частини 5 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори» у поданні не зазначені відомості про місце роботи (зайняття) двох кандидатів. Крім того, в порушення вимог частини 4 статті 66 Закону України «Про місцеві вибори», у додатках до подання відсутні копії сторінок паспортів кандидатів з відомостями про реєстрацію їх місця проживання.

Представник Ірпінської територіальної виборчої комісії на судовому засіданні доводив, що хоча закон і не вимагає додавання до подання про реєстрацію офіційних спостерігачів копії паспортів із сторінками, що містять відмітки про реєстрацію місця проживання, така вимога випливає із загальних положень закону, яким передбачено, що офіційним спостерігачем може бути громадянин України, який проживає на території відповідної територіальної громади, де проводяться вибори.

Суд визнав протиправною і скасував Постанову Ірпінської ТВК про відмову в реєстрації офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА.

Суд зазначив, що Закон встановлює вимоги до осіб, які можуть бути офіційними спостерігачами:

  1. бути громадянином України;
  2. мати право голосу;
  3. не може бути офіційним спостерігачем від громадської організації член виборчої комісії, посадова особа органів виконавчої влади або суду, правоохоронних органів, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, військовослужбовець чи особа, яка проходить альтернативну (невійськову) службу.

Суд зазначив, що поняття «право голосу», яке вживається у частині 4 статті 66  слід розуміти ширше, ніж поняття «право голосу на відповідних місцевих виборах». Граматична конструкція, що вживається у частині 4 статті 66  не містить прив’язки до певного місця проживання, адже функцією офіційних спостерігачів  є здійснення спостереження за ходом виборчого процесу на всій території України, де відбуваються вибори. Тому визначення «громадянин України, який має право голосу» у даному випадку слід тлумачити відповідно до положень статті 70 Конституції України (право голосу має громадянин України, який досяг на день проведення виборів вісімнадцяти років).

Тому Закон не вимагає для цілей реєстрації офіційних спостерігачів від громадських організацій додавання до подання копій документів, що посвідчують особу.

З приводу незазначення у поданні відомостей про місце роботи (зайняття) двох кандидатів на офіційних спостерігачів суд зазначив, що даний недолік не є істотним, адже місце роботи (зайняття) особи жодним чином не пов’язується з її правом бути офіційним спостерігачем від громадської організації та її правом голосу.

Суд зобов’язав Ірпінську ТВК зареєструвати офіційними спостерігачами від Всеукраїнської громадської організації Громадянська мережа ОПОРА осіб, які переліченні у поданні.

 
За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.