Під час засідання Кам'янець-Подільської ТВК 30 вересня було прийнято 68 постанов, значна частина з яких – про відмову в реєстрації 75 кандидатам від чотирьох партій. Найчастіше рішення відмовити комісія аргументувала відсутністю усіх необхідних для реєстрації документів.

 

Основним питанням у порядку денному засідання ТВК став розгляд списків кандидатів у депутати міської ради від семи партій: Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», партій «Нова держава» та «Опозиційний блок», Радикальної партії Олега Ляшка, Блоку Петра Порошенка «СОЛІДАРНІСТЬ», партії «За конкретні справи» та «Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю».

Першими відмову в реєстрації отримали кандидати від «Української партії честі, боротьби з корупцією та організованою злочинністю». У відповідній постанові своє рішення комісія аргументує тим, що «подано документи, що не відповідають вимогам п. 2 та п. 4 ст. 38 Закону України «Про місцеві вибори», тож ТВК «вважає їх не поданими».

Оскільки «не подано усіх необхідних документів», відмовлено також трьом кандидатам від місцевого осередку політичної партії «За конкретні справи». Не в повному складі зареєстрували список місцевої організації «Опозиційно блоку»: постанови з рішенням про відмову вручили двом висуванцям осередку, мотивуючи відсутністю усіх необхідних для реєстрації документів. З тієї ж причини не зареєстрували у ТВК і список із 37 кандидатів від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Не пощастило також кандидату на посаду міського голови Кам’янця-Подільського Олегу Ткачу, якому відмовили, вказавши на ту ж підставу.

Найчастіше «відсутнім документом» члени ТВК вважали автобіографію, у якій не було відомостей про громадську роботу та наявність чи відсутність представницького мандату (відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 38 ЗУ «Про місцеві вибори» ці дані повинні бути обов’язково включені до автобіографії кандидата), що, на думку ТВК, «не може вважатися помилкою або неточністю» і є підставою вважати документ не поданим.

Проте цілковитої одностайності у рішеннях членів комісії все ж не було. За словами кореспондентки «Точки ОПОРИ», член ТВК Саргій Трасіух (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»), зокрема, зауважив, що відсутність відомостей в автобіографії щодо представницького мандату та громадської роботи не є підставою відмовляти у реєстрації. Водночас проти рішення про відмову в реєстрації проголосувало лише двоє членів ТВК – від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та партії «За конкретні справи».

Крім того, повідомляє наша кореспондентка, окремі члени ТВК, зокрема Сергій Трасіух, не могли заздалегідь ознайомитися з документами від кандидатів, а проекти постанов отримали вже на самому засіданні, оскільки комісія прийняла постанову про розподіл обов’язків.

З огляду на це Громадянська ОПОРА наголошує, що відповідно до ч. 6 ст. 27 ЗУ «Про місцеві вибори» членам виборчої комісії надаються проекти рішень комісії та необхідні матеріали, як правило, не пізніше останнього дня перед днем проведення засідання комісії, однак не пізніш як до початку засідання.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 46 ЗУ «Про місцеві вибори» рішення про відмову в реєстрації кандидата повинно містити вичерпні підстави відмови.  

Так, чи вичерпними були підстави для відмови у реєстрації кандидатів від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», з’ясовуватиме суд. Про це заявили обурені члени місцевого партійного осередку під час засідання ТВК. До речі, сьогодні, 1 жовтня, представники цієї політичної сили влаштували мітинг протесту під стінами міської ради, під час якого звучали заяви про фальшування виборів і усунення від боротьби «найрейтинговішої партії».

0 míting Batkívshchini khmelnytskyi

«На засіданні Кам’янець-Подільської міської виборчої комісії при розгляді питань про реєстрацію кандидатів у депутати Кам’янець-Подільської міської ради були допущені грубі порушення вимог Закону України «Про місцеві вибори». На сьогоднішній день Кам’янець-Подільська міська виборча комісія Хмельницької області перевищила свої повноваження та застосувала брудну схему, що підтверджує її упередженість та підконтрольність певній політичній силі», – прокоментував журналістці «Точки ОПОРИ» рішення комісії Віталій Матійков, висуванець Кам’янець-Подільської міської організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», якому ТВК відмовила у реєстрації.

 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.