Газети «Чортківський вісник», «Нова доба» та «Голос народу» 25 вересня опублікували практично однакові інформаційні повідомлення з ознаками політичної реклами.

На сторінках газет «Чортківський вісник» засновником якої є Чортківська міська рада, «Голос народу» (Чортківська районна рада, Чортківська районна державна адміністрація), «Нова доба» (Бучацька районна рада, Бучацька районна державна адміністрація) 25 вересня було опубліковано практично ідентичні інформаційні повідомлення. В яких йшла мова про проведення партійної конференції місцевим осередком політичної сили «Громадський рух «Народний контроль». У публікації розповідається про  те, що на партійних зборах партія сформувала список кандидатів на вибори до міської та обласної ради, до складу якого увійшли бійці АТО, волонтери, медики, освітяни, чесні та працьовиті журналісти. Характеризуються майбутні кандидати лише з хорошої сторони, лунають заклики до чесних виборчих перегонів. Такі інформаційні повідомлення мають ознаки прихованої політичної реклами.

Chortkiv.vis1

 

Chjrtkiv.vis2

Лише в одній публікації («Голос народу») вказано автора, але в жодній не зазначено  що це політична реклама.

Golos Narodu

Враховуючи той факт, що практично однакові матеріали про одну і ту саму партію були опубліковані в різних виданнях і мали лише позитивний характер ми можемо говорити про присутність ознак «джинси». Такі публікації поширюються з метою популяризації потенційних суб’єктів виборчого процесу.

Nova Doba

Закон України «Про рекламу» ч.3 ст. 9 говорить, що «інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами»».
Моніторинг парламенту | Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.