Сьогодні, 30 вересня, Україна подала до Секретаріату Рамкової конвенції ООН зі Зміни Клімату так званий очікуваний національно-визначений внесок (ОНВВ) до нової глобальної кліматичної угоди на період 2020-2030 роки, який був затверджений  розпорядженням Уряду. Цей документ вплине на стратегію та перспективи соціально-економічного розвиту України на найближчих 15 років. 

Про це заявила заступник директора департаменту кліматичної політики Міністерства екології та природних ресурсів Олена Балбекова в ході круглого столу «Внесок України до глобальної кліматичної угоди: яка кліматична політика буде завтра?», організованого в УКМЦ Громадянською мережею ОПОРА.

З-поміж усіх запропонованих експертним середовищем та громадськістю варіантів за основу при визначенні ОНВВ був прийнятий «інвестиційно-активний» макроекономічний сценарій розвитку, який передбачає, що Україна бере на себе амбітну, але в той самий час обґрунтовану та справедливу ціль не перевищувати у 2030 році 60 % викидів парникових газів від рівня викидів таких газів у базовому 1990 році. Цей ОНВВ України, як зазначено в самому документі, буде переглянутий після відновлення територіальної цілісності й суверенітету держави, ухвалення стратегій соціально-економічного розвитку на період після 2020 року з урахуванням обсягів залучення інвестицій. 

Глобальна кліматична угода буде в центрі уваги Конференції Сторін, яка відбудеться у грудні в Парижі. Президент Франції Франсуа Олланд, зокрема, заявив, що ця конференція може виявитися «останнім шансом врятувати планету Земля».

 

За коментарями звертайтесь:
Прес-секретар житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел: +38 0635835280