У Луцьку на повторну партійну конференцію Аграрної партії України, яка відбулась 29 вересня, не пускали окремих журналістів та спостерігачів ОБСЄ. Конференція завершилась заявою до правоохоронних органів.

На Волині Аграрна партія України провела повторну конференцію з висунення кандидатів у депутати до обласної ради, на яку не пускали журналістів видання «Точка ОПОРИ», «Громадське.Волинь» та Волинського Агенства Розслідувань, а також міжнародних спостерігачів ОБСЄ. Біля входу до приміщення, де відбувалась партійна конференція, стояли кілька осіб чоловічої статі у спортивних костюмах, так званих «тітушок», які представлялись членами партії і заявляли, що була вказівка нікого не пускати. Не могли потрапити в приміщення і делегати конференції, які на кілька хвилин спізнились на захід.

У журналістів «Точки ОПОРИ», «Громадське.Волинь» та Волинського Агенства Розслідувань, які прибули на партійні збори, член Аграрної партії України Ігор Волошенюк вимагав показати акредитацію на захід і категорично відмовлявся впустити до приміщення, де відбувалась конференція.

«Акредитацію показуйте. У нас відбуваються збори тільки нашої партійної організації», - заявив Ігор Волошенюк.

На запитання журналіста, де представники політичної партії попередили ЗМІ про партійну конференцію, Ігор Волошенюк відповів, що попереджені були лише обрані ЗМІ, а всіх партія попереджати не зобов’язана.

Після інциденту журналіст видання «Точка ОПОРИ» викликала міліцію і написала відповідну заяву до правоохоронних органів про перешкоджання діяльності журналістів.

Відповідно до ч. 5, Ст. 37 Закону України «Про місцеві вибори» про дату, час і місце проведення зборів (конференції) з метою висування кандидатів місцева організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференції) визначає організатор заходу.

Громадянська мережа ОПОРА також нагадує, що відповідно до ч. 2 Ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на вільне одержання, використання, поширення та зберігання інформації. А Ст. 171 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років за умисне перешкоджання законній діяльності журналістів.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.