У місті Кременчук ЗМІ розповсюджують результати опитування громадської думки, пов’язаної з виборами, з порушенням законодавства. У “інформаційному випуску “Єдиний Кременчук”, що розповсюджується з порушенням законодавства, опублікований матеріал “Лідери визначились уже на старті” в якому оприлюдненні результати опитування громадської думки, пов’язані з виборами, що не містять повної інформації, яка вимагається законодавством.

У матеріалі не зазначається замовників опитування та повну назву організації, що проводила опитування,час його проведення,території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки, що вимагає частина 2 статті 53 Закону України “Про місцеві вибори”.

0 news 28.09.2015 kremenchuk 1

У кінці зазначається, що стаття опублікована за результатами матеріалами газети “Вісник Кременчука” №38 від 17.09.2015 року. Так, у “Віснику Кременчука” у оприлюдненому матеріалі також не дотримано законодавства.

0 news 28.09.2015 kremenchuk 2

У матеріалах зазначається, що дане опитування проводилося “Аналітичним центром розвитку громадянського суспільства”. Так, на офіційному сайті “Аналітичного центру розвитку громадянського суспільства” в оприлюдненому опитуванні громадської думки також не вказані всі відомості, що вимагає частина 1 статті 53 ЗУ “Про місцеві вибори”, а саме: “підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати такого опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення,території, яку охоплювало опитування,розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування,точного формулювання питань, можливої статистичної похибки”.

Громадянська мережа ОПОРА звертається до засобів масової інформації та закликає дотримуватися виборчого законодавства у роботі з інформацією та звернути увагу на особливості оприлюднення інформації на час виборчого процесу.

За коментарями звертайтеся:
Анна Мосієнко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
 
Дар’я Черкашина
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області
+380632683048, [email protected]
 
(#вибори2015; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.