У Луцьку 26 вересня відбулась партійна конференція «Опозиційного блоку» з висунення кандидатів до Луцької міської та Волинської обласної рад. У підсумку – акція «Опозиційний блок = Партія регіонів», сутички активістів з партійними охоронцями та заява до правоохоронних органів.

Партійна конференція Волинського регіонального осередку політичної партії «Опозиційний блок» з висунення кандидатів на вибори до обласної ради відбувалась у напівзакритому режимі в колишньому офісі Партії регіонів. На захід з’їхались громадські діячі, представники Волинської Самооборони Майдану, Автомайдану України та політичної партії «Громадський рух «Народний контроль».

Приміщення, у якому відбувалась конференція, було з усіх боків оточене партійними охоронцями. Охороняти громадський порядок прибули і представники правоохоронних органів. Активістам суворо заборонили зайти на територію партійного офісу, мотивуючи тим, що це приватна територія. Потрапити на захід змогли також не усі представники ЗМІ.

Konferencija Opozycijnogo bloku

Окремі журналісти, які встигли до приїзду активістів потрапити всередину приміщення, мали можливість бути присутніми на заході. З появою громадських діячів поблизу території партійного штабу двері зачинились і для журналістів. Активісти Волинської Самооборони Майдану викликали міліцію.

Тим часом, чекаючи на приїзд міліції, активісти організували акцію протесту: скандували у мегафон «Ганьба слугам Росії!» і «Опоблок – окупанти!», а також ходили із плакатами з написами «Опозиційний блок = Партія регіонів» і «Геть московських сателітів».

Akcija vid aktyvistiv pid shtabom Opobloky

З приходом правоохоронців, двері для журналістів відчинили, однак конференцію уже було завершено. Самооборонівець Богдан Климчук написав заяву в міліцію про перешкоджання журналістській діяльності з боку представників «Опозиційного блоку».

Після заходу громадські діячі та журналісти, які не потрапили до приміщення партійного офісу, прокоментували ситуацію.

«Довелось викликати міліцію, оскільки я був свідком того, що не пускали журналістів. Пізніше пустили, коли вже міліція підійшла. Так проходила конференція «Опозиційного блоку», - зазначив Богдан Климчук.

«Я була уже на кількох конференціях політичних партій. Це перша конференція, яка проходила в закритому режимі. Голова партії Олександр Башкаленко у розмові з журналістами сказав, що має право не пускати усіх, оскільки це його приватна територія», - розповіла журналіст «Громадське. Волинь» Марія Доманська.

Нагадаємо, що 24 вересня члени Луцького районного осередку політичної партії «Опозиційний блок» не пускали журналіста «Точки ОПОРИ» на партійну конференцію.

Громадянська мережа ОПОРА також нагадує, що відповідно до ч. 2 Ст. 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на вільне одержання, використання, поширення та зберігання інформації. А Ст. 171 Кримінального кодексу України передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до п’яти років за умисне перешкоджання законній діяльності журналістів.

За коментарями звертайтеся:
Людмила Хомич
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
+380678896667
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.