Кандидатка на посаду міського голови від «Об’єднання «САМОПОМІЧ»  Наталія Чиж написала заяву до міліції в якій просить правоохоронців розібратись з публікацією в місцевій газеті «плюс Патріот плюс» статті про неї та членів ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ».

 

В тексті заяви йдеться, що: «У газеті «плюс Патріот плюс» на 1 сторінці надруковано статтю під назвою: «Самопоміч плює на закон! А міліція з прокуратурою їх покривають…», № 18 (18) від 25.09.2015р. (засновник і видавець газети: Сербін Сергій Миколайович, свідоцтво серії ЖТ № 224/601ПР від 21.05.2015р., адреса редакції: м. Житомир, вул. Кафедральна, 5А), в якій йдеться про те, що стосовно лідера та членів ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ» порушено кримінальне провадження за начебто перешкоджання в проведенні мирного зібрання, хуліганські дії, погрози вбивством, при цьому зазначено, що Житомирська міліція та прокуратура, порушуючи закон, довго покривали протиправні дії лідера та членів ГО «Об’єднання «САМОПОМІЧ». Вказані у статті відомості не відповідають дійсності і принижують мою ділову репутацію, честь та гідність».

 

0 Zaiava v militsiu 1

Газета досить нова і зареєстрована 21 травня 2015 року. В цьому ж  номері на першій сторінці газети зазначено, що газета Патріот не друкуватиме матеріалів передвиборчої агітації та замовних статей і залишається неупередженим і правдивим друкованим засобом масової інформації.

0 Hazeta Patriot 1

Юрист газети «плюс Патріот плюс» запевняє, що в газеті написана правда і, якщо з цим не погоджуються, нехай звертаються до суду.«В газеті написано, як на першій сторінці, так і на другій. Просто Наташа Чиж не прочитала другу сторінку, де ми вказали посилання на номер кримінального провадження, яке нещодавно відкрите по тому про що написана стаття. Публікація є достовірною з посиланнями на всі джерела і номер кримінального провадження. По заяві поданій в міліцію. В нас не 37 рік і міліція журналістами не займається, це займається суд, ми власне, що запропонували: якщо є щось, що ми сказали неправду, нехай вони звернуться до суду, ми готові відстоювати свою позицію до кінця, тому що ми написали правду. І третя позиція статті, яку вказала Наталія Чиж, в силу малої кваліфікації видно її юристів, не може стосуватись засобів масової інформації, а може стосуватись лише показів свідків. Якщо я даю покази слідчому і там збрехав, то по цих статтях мене можна притягнути, а то що публікує газета, по цих статтях притягнути не можливо, тим паче, що ми опублікували правду», – зазначив Андрій Гожий, юрист газети «плюс Патріот плюс».

В міській ТВК зазначили, що 25 вересня Наталія Чиж подала документи для реєстрації її, як кандидата на посаду міського голови від «САМОПОМОЧІ».

Після офіційної реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, відповідно до ч. 5 ст. 60 ЗаконуУкраїни «Про місцеві вибори: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Відповідно до ч. 6 ст. 60 ЗаконуУкраїни «Про місцеві вибори: «Місцева організація партії, кандидат мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку місцева організація партії або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідну інформацію, не пізніш як через два дні з дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем виборів зобов’язаний надати місцевій організації партії, кандидату, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий місцевою організацією партії чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі, не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується.

Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь, оприлюднена в останній день перед днем голосування, не повинна містити прямих закликів до голосування за або неголосування за певну місцеву організацію партії, кандидата. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається».

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.