Довготермінові спостерігачі ОПОРИ при спілкуванні з керівниками районних та міських виборчих комісій в більшості районів Херсонської області фіксують одну й ту саму проблему – відсутність фінансування, що унеможливлює виконання повноважень комісії у встановлені ЗУ «Про місцеві вибори» терміни.

Так, станом на 24 вересня, наші спостерігачі поспілкувались з керівниками Каховської районної, Каховської міської, Новокаховської, Іванівської, Генічеської, Верхньорогачикької  виборчих комісій, в усіх одна скарга – вони не мають фінансування, яке має поступити від Департаменту фінансів в Херсонській області.

Зокрема, Ірина Самуленкова, голова Каховської міської виборчої комісії розповіла, що вони придбали для роботи канцелярське приладдя під гарантійний лист, також немає коштів на друк бланків посвідчень, виборчих бюлетенів та інших бланків обов’язкової документації. Немає коштів і на виплату заробітної плати бухгалтеру за вересень місяць.

На подібні проблеми скаржиться і голова районної ТВК Генічеська – Галина Федоренко. Голова Верхньорогачицької районної ТВК Ніна Стукановська через брак фінансування подавала публікації про діяльність ТВК до місцевої районної газети «Рідний край» також в борг.

Всі голови територіальних виборчих комісій в більшій, або меншій мірі вказували на відсутність коштів для закупівлі канцелярських товарів. Деякі з них беруть в борг, під розписки, або приносять з дому разом з іншими членами виборчої комісії папір, ручки та інші необхідні товари, деяким комісіям допомагають и приносять канцтовари всі бажаючі.

Довготермінові спостерігачі від ОПОРИ звернулися за коментарем до Департаменту фінансів у Херсонській області. Крючкова Валентина Володимирівна, начальник бюджетного управління, розповіла: «Субвенція із Державного бюджету прийшла 14 вересня ввечері, з них 83 тис. грн. було переведено територіальним виборчим комісіям на виготовлення списків, а 29 мільйонів грн. ми ще обробляємо, тому що необхідно детально все для виборчих округів порахувати. Скоріше за все, фінансування може розпочатися тільки у понеділок…», - а це вже 28 вересня, тобто майже місяць виборчі комісії працювали без фінансування. 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.