Одна з проблем, з якою зіткнулася районна ТВК на Старосинявщині, – організація виборів у селі Олександрівка, де фактично проживає лише близько 20 виборців.

Незважаючи на те, що зареєстрованих виборців у Олександрівці близько 60, фактично мешкають тут тільки два десятки людей похилого віку. Виникає питання: як правильно організувати виборчий процес? – розповів спостерігачеві ОПОРИ  Микола Маліновський, голова Старосинявської районної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

За словами партійця, стан здоров’я та вік жителів Олександрівки може стати перешкодою для організації виборів відповідно до чинного законодавства.

Наскільки реальною є ймовірність того, що вибори у Олександрівці не відбудуться, ми запитали у голови Старосинявської районної ТВК Людмили Гурової.

Насправді там проблеми з формуванням дільничної виборчої комісії. Якщо раніше ми могли залучити до роботи в комісії людину, яка, наприклад, зареєстрована у Старій Синяві, то сьогодні Закон це забороняє. Але я не думаю, що проблема аж настільки серйозна і ми не знайдемо кілька чоловік для роботи в ДВК. Звичайно, не всі партії, як вони цього хочуть, будуть мати своїх представників у цій комісії. Щодо кількості виборців, то нема підстав вважати, що на голосування не приїдуть інші зареєстровані у Олександрівці особи, – прокоментувала ситуацію Людмила Сергіївна.

Зважаючи на такі обставини, Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що згідно з ч. 1 ст. 2 ЗУ «Про місцеві вибори» місцеві вибори є вільними та відбуваються на основі гарантованого Конституцією України та цим Законом загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Будь-які прямі або непрямі привілеї чи обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження участі громадян у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом (ч. 6 ст. 3).

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.