Спостерігачами ОПОРИ були виявленні порушення правил ведення агітації однією з потенційних кандидаток від партії «Рух за реформи», а у київській газеті «Вести» з’явилась публікація з ознаками замовності («джинса»).

У київській газеті «Вести» від 24 вересня 2015 року представниками Громадянської мережі ОПОРА була виявлена публікація під назвою «Выборы в Киеве: опытный управленец против боксера» з ознаками замовності, яка присвячена рекламі потенційного кандидата на посаду столичного міського голови від партії «Наш Край» Володимира Макеєнка. У статті з позначкою «актуально» йдеться про плани «кандидата в мери» та екс-голови КМДА Володимира Макеєнка, які були ним озвучені на прес-конференції 22 вересня. Крім того, газета подає і думку експерта, який говорить про те, що у Володимира Макеєнка є високі шанси вийти у другий тур: «Киев может ждать сюрприз, когда мэром станет опытный управленец и хозяйственник».

25 09 Makeenko

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що газета «Вести» за допомогою даного матеріалу маніпулює виборцями, адже на даний момент Володимир Макеєнко не є офіційно зареєстрованим кандидатом на посаду міського голови Києва. Можна лише говорити про його потенційну участь у виборчих змаганнях. Крім того, в даному випадку не можна говорити про «вихід» екс-голови КМДА у другий тур боротьби за «мерське крісло», не опираючись навіть на результати соціологічних досліджень, які теж мають бути оприлюднені відповідно до вимог закону.

Також активістами ОПОРИ у Києві були виявленні порушення правил ведення передвиборчої агітації потенційною кандидаткою від партії «Рух за реформи». Зокрема, у Подільському районі столиці з’явилися оголошення, які запрошують місцевих мешканців на зустріч із «кандидатом» в депутати по 79 округу Ганною Голубуцькою, яка ще не є офіційно зареєстрованим кандидатом у депутати.

25 09 oholoshenya

Київська місцева регіональна парторганізація політичної партії «Рух за реформи» повідомила Київську міську виборчу комісію про те, що її збори з метою висування кандидатів у депутати в багатомандатному виборчому окрузі з виборів депутатів Київської міської ради відбудуться 25 вересня 2015 року. Після цього, партія має надати ряд документів, що зазначені у ст. 38 ЗУ «Про місцеві вибори» до Київської міської виборчої комісії, яка і приймає рішення про реєстрацію кандидатів.

25 09 povidomlenya

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що у ч. 2 ст. 54 ЗУ «ПРО МІСЦЕВІ ВИБОРИ» зазначено, що місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. До цього часу ведення передвиборної агітації забороняється.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук,
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.