18 вересня 2015 р. Рубіжанська міська виборча комісія на своєму засіданні прийняла «Порядок надання документів та реєстрації на засіданнях комісії». Оприлюднено  його на стенді ТВК було лише 24 вересня.  Раніше,  на запит журналістів, голова комісія відмовлявся надати для ознайомлення ці протоколи.

Doska z protokolami

У протоколі засідання комісії, на якому був прийнятий даний порядок, описані наступні вимоги до журналістів:

Журналіст зобов’язаний надати комісії :

  • копію посвідчення з довідкою від засобу масової інформації про те, що даний суб’єкт є журналістом даного засобу;
  • копію витягу з реєстру про реєстрацію засобу масової інформації завірену належним чином;
  • заяву журналіста, про намір способу фіксування засідання комісії (ауді-, відео-, фото- тощо у довільній формі).

ОПОРА вважає що даний порядок обмежує  діяльність журналістів. 

ОПОРА нагадує, що згідно ст. 25 ЗУ «Про пресу від» 16.11.1992 № 2782-XII «Журналістом редакції друкованого засобу масової інформації відповідно до цього Закону є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням.

Належність журналіста до друкованого засобу масової інформації підтверджується редакційним посвідченням чи іншим документом, виданим йому редакцією цього друкованого засобу масової інформації.

На особу, якій видано редакційне посвідчення чи інший документ, що засвідчує її належність до друкованого засобу масової інформації, поширюються права і обов'язки, зазначені у статті 26 цього Закону.»

Також відповідно до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» пункт 1 частини другої ст. 26 – журналіст має право на «вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання відкритої за режимом доступу інформації;» підпункт 2 частини другої ст.26 – журналіст має право «відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами» та відповідно підпункт 3 частини другої цієї ж статті журналіст має право «відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь – яких технічних засобів, за винятком випадків, передбаченим законом».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання  за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

Нагадаємо, що 22 вересня Рубіжанська міська виборча комісія прийняла однголосно рішення про недопуск журналіста на своє засідання. Мотивацією недопуску були: відсутність, на думку виборчої комісії, необхідних документів та рішення комісії допускати журналістів на своє засідання лише в день голосування.

У Протоколі цього засідання Рубіжанскої ТВК зазначено наступне:

«В приміщення, де проводиться засідання виборчої комісії зайшов громадянин, який представився працівником Інтернет – видання “Точка Опори” Данильченко Максим Олексійович. Метою його приходу була присутність на засіданні як представника ЗМІ. Голова комісії попросив надати документи, що підтверджують його статус і повноваження як журналіста. Данильченко М.О. надав документ, а саме “службове посвідчення” журналіста “Точки Опори”. При цьому сам документ був фактично нечитаний, у тому числі не було можливості чітко прочитати те що написано на друку, що стояла на документі. На прохання членів комісії про надання будь – яких інших документів підтверджуючих його статус, громадянин представився Данильченко М.О. повідомив що інших не має. Таким чином, довести свої повноваження як представника преси даний громадянин не зміг.»

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.