У Кам’янці-Подільському «Опозиційний блок»  не пустив журналістку «Точки ОПОРИ» на свої збори, під час засідання місцевої організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» головуючий заявив про залякування і тиск на потенційних кандидатів, а співголова партії «За конкретні справи» Галина Герега відвідала навчальні заклади міста.

Більшість засідань місцевих партійних організацій на Кам’янеччині пройшла спокійно, проте не обійшлося і без ексцесів.

Відповідно до повідомлення у Кам’янець-Подільській ТВК 23 вересня о 12 годині мали відбутися збори Кам’янець-Подільської районної організації політичної партії «Опозиційний Блок». Цікаво те, що приміщення і офіс були вказані ті ж, де раніше відбулися збори районної організації політичної партії УКРОП. Виявилося, що це спільний штаб обох організацій. Журналістку «Точки ОПОРИ» не пустили на збори. На прохання пояснити причини такого рішення керівник осередку Віра Коваль зазначила: «У нас будуть свої ЗМІ. Ми вас не повідомляли».

В таких діях керівника партійної організації можна вбачати порушення ст. 26 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», відповідно до якої журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами. За умисне перешкоджання професійній діяльності журналісті п. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

23 вересня у Кам’янці-Подільському відбулися також районна і міська конференції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Кожна зібрала понад 60 делегатів.
Головував на обох засіданнях голова районної ради Микола Жоган. Хоча деякі прізвища кандидатів викликали суперечки  (в минулому ці особи були членами Партії регіонів або Сильної України), більшість підтримала список.

25 09 Batʹkivshchyna1

25 09 Batʹkivshchyna2

Важливо додати, що п ід час конференцій Микола Жоган повідомив, що на потенційних кандидатів від місцевих осередків «Батьківщини» чинився тиск, їх та членів їхніх сімей залякували, внаслідок чого шість чоловік відмовилися йти на вибори.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, 23 вересня на Кам'янеччині перебувала член партії «За конкретні справи» Галина Герега. Об 11 годині в Кам'янець-Подільському національному університеті ім. І.Огієнка за її участі відбувся круглий стіл «Екстремізм в Україні». Учасниками заходу були викладачі, студенти та члени партії «За конкретні справи». Загалом близько 100 осіб. Пізніше пані Галина відвідала навчальні заклади міста.

25 09 hereha1

25 09 hereha2

З огляду на це ОПОРА нагадує потенційним кандидатам, що відповідно до ч. 2 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Цього ж дня о 16 годині було призначено збори міської організації «За конкретні справи».

Za konkretni spravi KP

Учасники та троє членів ТВК прибули вчасно, проте засідання не починали – чекали пані Герегу. О 16.20 член ТВК Тетяна Остафійчук заявила, що засідання не відбулось і разом з колегами покинула залу. Збори перенесли на 24 вересня.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.