На старті виборчої кампанії у Полтавській області зафіксовано ті ж тенденції, що в інших регіонах країни: зростання кількості реклами від потенційних учасників виборчого марафону та організація "благодійних" акцій для виборців. Про це та про процес утворення виборчих комісій, заміни в їх складі, а також нарізку округів розповіли на прес-конференції 24 вересня представники Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області. Про намір забеспечити проведення виборів з дотриманням заявили представники правоохороних органів, які теж взяли участь у прес-конференції.

Регіональний координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА зазначила, що із моменту утворення ТВК на місцевих виборах України ЦВК прийняла сім Постанов про внесення змін до складу ТВК у Полтавській області. Усього відбулася 31 зміна в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів у Полтавській області (до 22 вересня 2015 року включно). Найбільше зміну складі ТВК відбулося за поданням Радикальної партії Олега Ляшка – 10, політичної партії «Народний фронт» - 5, політичної партії «Опозиційний блок» - 4, політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 3.

Найчастіше ротації членів ТВК відбувалися у Потавській (4), Хорольській (4), Миргородській (3), Гадяцькій (2), Чутівській (2), Великобагачанській (2) районних ТВК. У Карліській, Кременчуцькій, Лохвицькій, Машівській, Глобинській, Диканській, Лубенській районних ТВК по одній зміні у сладі. У Полтавській обласній ТВК – 4 зміни, Кременчуцькій міській ТВК -2, Полтавській міській – 1 зміна у складі.

У визначений Законом України «Про місцеві вибори» срок, до 12 вересня 2015 року включно, відповідні територіальні виборчі комісії провели жеребкування щодо включення кандидатур до складу та сформували склади відповідних комісій. Усі територіальні виборчі комісії не порушили процедури утворення одномандатних виборчих округів, крім Полтавської районної ТВК та Диканської районної ТВК. Дані ТВК провели засідання щодо утворення територіальних виборчих округів, алечерез численні помилки ці поділи не пройшли контроль, - додала регіональний координатор.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Полтавській області зазначила, що спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відзначили високу активність потенційних кандидатів та партій-суб’єктів виборчого процесу, які фактично розпочали свої передвиборчі кампанії до набуття ними офіційного статусу зареєстрованих кандидатів. Активність спостерігачі ОПОРИ фіксували задовго до початку офіційного старту виборчого процесу (5 вересня 2015 року) і продовжується зараз.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували по всій Полтавській області масове розміщення зовнішньої та медійної реклами,в якій висвітлюється діяльність та переваги політичних партій та потенційних кандидатів. Розміщення такої реклами незареєстрованими кандидатами унеможливить включення даних витрат до проміжних та остаточних фінансових звітів розпорядників виборчих фондів кандидатів.

Станом на 23 вересня у Полтаві зафіксовано довготерміновими спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА білборди партій: «Відродження», «Батьківщина», «Солідарність-Блок Петра Порошенка», «Наш Край», «Партія Простих Людей», «Совість України», «УКРОП», «Рідне місто».

“Початок навчального року став приводом для масштабної “благодійної” активності потенційних кандидатів. Наприклад, під час урочистої лінійки студентам Лубенського лісотехнічного коледжу вручали подарунки від кандидата, директора верстатобудівного заводу АТ “Мотор Січ” Володимира Коваленка. Він подарував газонокосарку, бензопилку та діючий макет бензопили. У Миргороді спостерігачі зафіксували роздачу наборів для занять від голови обласної політичної організації партії “Відродження” Олега Кулініча. Цьогоріч Олександр Мамай (міський голова міста) під час благодійної програми, що фінансується з міського бюджету,“виділив” себе та свою партію. Батьки отримала по два пакети з зображенням емблеми одноіменної політичної партії міського голови “Совість України”: один укомплектований шкільним приладдям, вдругому – мяка іграшка. Також на Полтавщині зафіксовані поодинокі випадки відкриття потенційними кандидатами так званих соціальних магазинів”, – сказала координатор виборчих програм ОПОРИ на Полтавщині Анна Мосієнко.

“Потенційні кандидати на місцевих виборах часто ініціюють надання виборцям безкоштовних послуг та товарів. Зокрема, полтавським пенсіонерам вручили запрошення на отримання «Аптечки здоров'я». Запрошення містить назву політичної партії «Солідарність». Міський голова міста Полтава, Олександр Мамай безкоштовно роздає цукор іменнинкам-пенсіонерам. Гостя запрошують переглянути фільм у якому розповідають про заслуги міського голови міста. Після перегляду документального фільму, полтавці реєструються та отримують талончик. У дворі по черзі отримують по два пакети з логотипом “Совість України”, - продовжила координатор Полтавської облаті.

Начальник відділу громадської безпеки у Полтавській області Дмитро Можаєв зауважив, що основне завдання правоохороних органів провести вибори з дотриманням законості. Зараз створені координаційні штаби по всій області, де фіксуються вся інформація з порушення виборчого законодавства. Всі факти перевіряються правоохороними органами і, де є факт порушення законодавства всі відомості заносяться в реєстр досудових рослідувань і проводиться досудовере розслідування з даного приводу. Крім того постійно проводиться моніторинг ситуації по районах.

Євген Чернега, Начальник міського управління міліції розповів про кримінальну та адміністативну відповідальність.

“Накладаються штрафи від 30 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це 17 гривень. Тому самі можете порахувати, яку відповідальність за адміністративні порушення будуть нести. Кримінальна відповідальність більш суворіша за порушення під час виборів і крараються позбавленням волі , або позбавленням волі”, - наголосив Євген Чернега.

“Сьогодні була селекторна нарада за участі Міністра Арсена Авакова та представників Громадянської мережі ОПОРА, де зазначалося кожному начальнику обласного управління провести зустрічі та налагодити взаємодію з представниками засобів масової інформації”, - завершив Начальник міського управління міліції.

 

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.