Спостерігачі ОПОРИ зафіксували відсутність інформаційних матеріалів про хід підготовки до місцевих виборів на офіційному інформаційному стенді Рубіжанської міської виборчої комісії, яка знаходиться в приміщенні Рубіжанської міської ради.

Vidsytnist materialiv 1

Голова комісії, Єрьомін Миколай Миколайович відмовився надавати будь – які коментарі та пояснення з цього приводу.  Спостерігач ОПОРИ, Данильченко Максимом який також є виборцем м. Рубіжного , подав заяву до правоохоронних органів з вимогою зафіксувати це порушення.

Vidsytnist materialiv 1

До відома, ч. 5 статті 3 Закону України “Про місцеві вибори” наголошує : “Виборці мають право на участь у роботі виборчих комісій як їх члени, проведенні передвиборної агітації, здійсненні спостереження за проведенням виборів та в інших заходах, пов’язаних з організацією та проведенням виборів, що реалізується ними у порядку, визначеному цим та іншими законами України”. А згідно третього абзацу ч.15 статті 27 “Рішення виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення не пізніше ранку наступного дня після дня його прийняття…”.

Порушено й статтю 49: “Виборцям забезпечується можливість доступу до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного волевиявлення....“

Крім того, Постановою ЦВК № 228 “ПОРЯДОК організації роботи та ведення діловодства у виборчих комісіях з місцевих виборів” закріплено наступне:

1.12. Для висвітлення діяльності виборчої комісії у її приміщенні в місці, вільно доступному для відвідувачів, обладнується стенд офіційних матеріалів комісії.

4.5. Інформація про дату, час проведення, порядок денний засідання виборчої комісії розміщується на стенді офіційних матеріалів комісії, як правило, не пізніше останнього дня перед днем засідання виборчої комісії.

10.5. Постанова виборчої комісії вивішується на стенді офіційних матеріалів комісії для загального ознайомлення  не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування (дня повторного голосування), у день голосування (день повторного голосування) та під час встановлення результатів голосування (результатів повторного голосування)  – не пізніше ніж через чотири години після завершення засідання комісії.

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.