22 вересня 2015 р., кореспондента “Точка опори”  Максима Данильченко  не допустили на засідання Рубіжанської міської виборчої комісії,  обґрунтувавши це тим, що журналісти мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії лише в день голосування.

 

Голова місцевої територіальної комісії в м. Рубіжне, Єрьомін Миколай Миколайович повідомив кореспонденту газети «Точка ОПОРА» Максиму Данильченко, щоб він покинув засідання комісії оскільки йому відмовлено в допуску на це засідання. На думку голови комісії,  причиною його недопуску на засідання  є те, що нібито згідно статті 13 ЗУ  «Про місцеві вибори» мають право бути присутніми  журналісти на засіданнях виборчих комісій лише в день голосування. Крім того, він зазначив що комісія прийняла власні правила реєстрації журналістів під час роботи виборчої комісії, однак відмовився ознайомити з ними. Голова комісії поставив на голосування питання видалення журналіста видання «Точка ОПОРИ» і вся комісія єдиноголосно підтримала це рішення. Як це було, можна переглянути на відео:

ОПОРА наголошує, що згідно статті 13 ЗУ  «Про місцеві вибори» ч.4 прописано що: “Усі засоби масової інформації незалежно від форми власності зобов’язані справедливо, збалансовано та неупереджено висвітлювати хід підготовки і проведення місцевих виборів у новинах, інформаційних випусках, ток-шоу, дискусійних та інших програмах. Їх представниками гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з місцевими виборами, а на засідання виборчих комісій та на виборчу дільницю у день голосування (повторного голосування) – на умовах, визначених цим Законом, крім випадків, передбачених законами України.

Громадянська мережа ОПОРА зауважує, що при перешкоджанні роботи Рубіжанська виборча комісія могла скористатисястаттею 27 частиною 10 ЗУ «Про місцеві вибори»"Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права бути присутніми на засіданні осіб, зазначених у пунктах 3-6 та абзаці десятому частини дев’ятої цієї статті, якщо вони протиправно перешкоджають його проведенню. Таке рішення приймається не менше ніж двома третинами голосів від складу комісії".

Такі дії голови та членів територіальної комісії були неправомірними, тому що уст. 27 пункт 9 Закону України «Про місцеві вибори» зазначено, що «На засіданнях виборчих комісій, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації). Також відповідно доЗакону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні » підпункт 2 частини другої ст.26 – «журналіст має право відвідувати державні органи влади, органи місцевого і регіонального самоврядування, а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами? а також підприємства, установи та організації та бути прийнятим їх посадовими особами» та відповідно підпункт 3 частини другої цієї ж статті журналіст має право -  “відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь – яких технічних засобів, за винятком випадків, передбаченим законом”/

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1визначає покарання  за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів –«штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

 
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.