Довготермінові спостерігачі ОПОРИ зафіксували грубе порушення Закону «Про місцеві вибори» - станом на 21 вересня ще не розпочали свою роботу вісім сільських і селищних територіальних виборчих комісій. Причина неможливість здійснити перереєстрацію цих виборчих комісій.

Хоча, Великоолександрівська районна виборча комісія сформувала сільські і селищні виборчі комісії в терміни, що визначені ч.6 ст.22 ЗУ «Про місцеві вибори» - до 12 вересня, вісім з них ще не набули статусу юридичної особи і не можуть виконувати свої повноваження. Як пояснила голова цієї районної ТВК Валентина Іванівна Малібог, ситуація виникла тому, що неможливо провести перереєстрацію цих сільських і селищних виборчих комісій у зв’язку зі зміною голови комісії: Єдиний державний реєстр юридичних і фізичних осіб-підприємців припинив діяльність цих восьми виборчих комісій за рішенням суду, але з Єдиного державного реєстру ці комісії не зняті, бо документи на їх зняття не були подані. 

21-09-Velykooleksandrivska-TVK-lyst

Голова районної територіальної виборчої комісії звернулася до Державного реєстратора, але, оскільки ці комісії є в реєстрі, то перереєструвати їх неможливо. Державний реєстратор запропонував перейменувати сільські і селищні виборчі комісії, змінити у назві якусь літеру. Але тоді, назви комісій не будуть співпадати з даними з назвами в переліку Центральної виборчої комісії, це може призвести до того, що майже половина сільських і селищних територіальних виборчих комісій не зможуть провести вибори на території своїх округів.

Нагадаємо, що 21 вересня розпочався процес висування кандидатів у депутати сільських, селищних рад, кандидатів на посаду сільського, селищного голови (ч.1 ст.35 ЗУ «Про місцеві вибори»), а закінчується висування 30 вересня (ч.2.ст.41 ЗУ «Про місцеві вибори»).

Таким чином склалася кризова ситуація, що може призвести до зриву виборів.

Голова Великоолександрівської районної виборчої комісії звернулася до районної адміністрації та до районної ради з проханням вирішити питання перереєстрації  вищезазначених комісій.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.