До гуртожитку № 23, де відбувалось конференція з висунення кандидатів до Запорізької міської ради представників місцевого осередку «Опозиційного блоку», охорона не пустила журналістку «Точки ОПОРИ» Катерину Коротченко. Міліція відмовлялась виїжджати на порушення.

Партійний захід проходив  у приміщенні, яке належать Запорізькому металургійному комбінату «Запоріжсталь». Всіх пускали виключно за списком, місцеві мешканці могли проходити після ретельного опитування, чи насправді вони тут живуть.

21 09 OP blok

Молодики міцної статури та у формі мотивувати відмову у допуску до заходу журналістки тим, що її не було в списку. На зауваження Катерини щодо порушення Закону,  вони відповіли, що в них є наказ не пускати тих, кого немає на папері. Приблизно через  20 хвилин вийшов відповідальний за захід, він відмовився представитись і сказав, що Закон вони абсолютно не порушують.

Дійсно, відповідно до абзацу другого, ч.5 ст. 37 Закону України «Про місцеві вибори»: «Про дату, час і місце проведення зборів (конференції) з метою висування кандидатів місцева організація партії повідомляє також засоби масової інформації. Порядок акредитації представників засобів масової інформації на таких зборах (конференції) визначає організатор заходу». Однак на вимогу журналістки порядок акредитації представники «Опозиційного блоку» показати відмовились. Варто зауважити, що представників Громадянської мережі ОПОРА не повідомляли про захід,  про нього вони дізнались випадково.

Після розмови журналістка викликала міліцію, їй передзвонили з Орджонікідзевського райвідділку і повідомили,  що «вільної» машини немає і доведеться чекати 3-5 годин. Після дзвінка одному з начальників відділу УМВС в Запорізькій області, правоохоронні органи приїхали через 10 хвилин. Охорона одразу сховалась за двері. Представник міліції прийняв заяву від журналістки і склав протокол. Наразі чекаємо відповіді з райвідділу, за результатами плануємо звертатись до суду.

Не дивлячись на те, що до приміщення представники ОПОРИ так і не потрапили, але вони побачили серед присутніх колишнього заступника голови ЗОДА  Юрія Пелиха, якого підозрювали в розгоні Майдану у місті. Схоже, що в приміщенні за зачиненими вікнами відбувалось свято, бо звідти виносили дорогі букети квітів.

Відповідно до підпункту 1 частини 2 ст.26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»: «Журналіст має право: на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації».

Кримінальний кодекс України, ст.171 п.1 визначає покарання за умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – «штраф до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років».

За коментарями звертайтеся:
 
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм
у Запорізькій області
380667404236
Катерина Коротченко,
Прес-секретар
380505006577
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.