В обласному центрі Закарпаття може бути щонайменше два кандидати на посаду міського голови із однаковим прізвищем.  

Депутат Закарпатської обласної ради Іван Качур припускає свою можливу участь у виборах на посаду міського голови Ужгорода. Цю інформацію депутат підтвердив спостерігачу ОПОРИ. Він зазначив: «Я готуюся балотуватися. Є відповідні звернення громадськості у плані підтримки. Я знаю це місто, я у минулому працював у бізнесі, тобто знаю економіку, я маю досвід державної роботи. Я думаю про можливу участь у цих виборах».

Іван Качур сказав, що якщо буде кандидатом, то йтиме шляхом самовисування, а не від політичної сили.

Як повідомляла ОПОРА, потенційним кандидатом на посаду голови Ужгородської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» вважається інший депутат обласної ради – Михайло Качур. Білборди з його фотографією та партійною символікою днями з’явилися вулицях міста.

У випадку, якщо згадані депутати зареєструються як кандидати, їх прізвища у виборчому бюлетені будуть поруч. Оскільки, згідно з частиною 7 статті 74 Закону України «Про місцеві вибори», прізвища кандидатів на посаду градоначальників у бюлетені розміщуються в алфавітному порядку, то першим у списку буде саме Качур Іван Іванович.

18.09 Kachur Ivan

фото – із офіційного сайту Закарпатської облради

Качур Михайло Васильович буде наступним у списку.

18.09 Kachur Mykhaylo

фото – із офіційного сайту Закарпатської облради

На питання, чи може факт наявності у бюлетені двох кандидатів із однаковими прізвищами вплинути на результат кандидатів, Іван Качур відповів: «Я 40 років живу у місті Ужгороді, я знаю усі обличчя, усі прізвища і всіх людей особисто і спілкуюся з ними. Тому я знаю про що йде мова. Будуть вибори, буде результат, тоді все буде очевидно. Нюансів є дуже багато всяких». 

Потенційний кандидат Михайло Качур у коментарі ОПОРИ щодо можливої участі у виборах однофамільця припустив, що ця обставина може бути застосуванням «технології технічного кандидата».

«Показово, що першими з′явилися технічні кандидати з моїм прізвищем, – каже Михайло Качур. – Ряди п′ятсотдоларових технічних кандидатів «Ковачів» можуть поповнитись VIP-фігурою – перечинським Качуром. З іншого боку, мене тішить, що як тільки я заявив про те, що братиму участь у виборах і балотуватимусь на посаду мера Ужгорода, конкуренти відразу ж відреагували. Вони вдалися до брудних технологій і нечесних методів». Михайло Качур висловив переконання, що обставина існування у бюлетені двох однакових прізвищ не вплине на результат голосування щодо його кандидатури.

Іван Качур обраний до Закарпатської обласної ради як мажоритарник від Партії регіонів у Перечинському районі. З 2010 по 2014 роки працював заступником голови Закарпатської ОДА.

Михайло Качур обраний до Закарпатської обласної ради за списком партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», керує місцевим заводом ВАТ «Ужгородський Турбогаз».

Востаннє ознаки використання «технології двійників» на Закарпатті спостерігалися під час парламентських виборів-2014 в окрузі №68 із центром у місті Ужгород. Тоді, крім на той час депутата Верховної Ради України Василя Ковача, до парламенту балотувалися ще 4 кандидати із таким же прізвищем. В підсумку кандидат-нардеп Василь Ковач набрав 18,81% голосів виборців, а чотири кандидати-однофамільці разом –  3,58 %.

За коментарями звертайтеся:

Феськов Володимир

координатор ОПОРИ у Закарпатській області

+38 066 317 36 13

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.