Дії Сумської міської виборчої комісії щодо визначення округів у місті Суми у суді оскаржувала політична партія «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина». Суд назвав дії ТВК законними.

Про те, що Сумська міська виборча комісія порушила статтю 17 Закону України «Про місцеві вибори» заявили активісти громадської організації «Майдан», скликавши спеціальну прес-конференцію.

- Двадцять третій виборчий округ розбитий на три територіально не пов’язаних між собою частини. Частина дванадцятого округу теж розміщена окремо, - заявив громадський діяч Віктор Дубинко та додав, - Закон «Про місцеві вибори» чітко визначає: «Межі одномандатних територіальних виборчих округів мають бути нерозривні». Тому ми вважаємо, що рішення територіальної виборчої комісії незаконне.

Також активіст заявив, що є інший план поділу обласного центру на округи. Його начебто розробили у виконавчому комітеті Сумської міської ради, але територіальна виборча комісія не взяла цей документ до уваги.

Тим часом голова Сумської міської виборчої комісії Світлана Ревякіна, яка представляє політичну партію «НАРОДНИЙ ФРОНТ» прокоментувала ОПОРІ ситуацію так:

- Округи створені абсолютно правильно і в рамках закону. Була скликана спеціальна робоча група задля того, щоб розбити місто на округи. Нам було дуже важко, бо робили вперше. Але в робочу групу увійшли представники різних політичних сил, ми співпрацювали з кураторами з обласної виборчої комісії, з людьми від виконавчого комітету та державного реєстру виборців. Тільки 16 вересня під вечір ми зробили візуалізацію округів, а сам розподіл затверджено Центральною виборчою комісією.

Політична партія ВО «Батьківщина» подала позов в Сумський окружний адміністративний суд з вимогою відмінити рішення територіальної виборчої комісії. За підсумками судового засідання, яке відбулося ввечері 17 вересня, позовну заяву визнано безпідставною, а дії ТВК законними.

Таким чином місто Суми поділене на 42 виборчих округи. В середньому на кожен округ припадає близько 6 тисяч виборців, при чому найменший округ №8 об’єднав приміські села (с.Піщане, с.Житейське, с.Кирияківщина с.Верхнє Піщане, с.Загірське, с.Трохименкове) – тут всього 2467 виборців. А найбільший округ №6 налічує 7397 виборців та знаходиться в Ковпаківському районі.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190,[email protected]
Олександр Хоруженко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380509120278
 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства черезефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.