Територіальні виборчі комісії Сумської області не змогли виконати вимоги Закону «Про місцеві вибори», що вимагає складання єдиного кошторису доходів і видатків на підготовку і проведення місцевих виборів у триденний строк із дня сформування нового складу територіальної виборчої комісії. Голови нарікають на відсутність документів з ЦВК.

Причина в тому, що середні норми видатків Центральна виборча комісія затвердила лише 9 вересня (постанова №237 «Про затвердження середніх норм видатків територіальних та дільничних виборчих комісій на підготовку і проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року»). Станом на ранок 11 вересня кошторис затвердили лише в Буринській ТВК, а голови інших комісій збираються зробити це найближчим часом.

Видатки виборчих комісій складаються з оплати праці членам комісії та залученим працівникам, транспортних затрат, послуг зв’язку, канцелярські затрати, оплата за використання друкованих ЗМІ.

Разом з тим, далеко не всі ТВК в Сумській області забезпечені всім необхідним для роботи.

Наприклад, у приміщенні Глухівської районної ТВК є лише меблі, але немає ні комп’ютера, ні ксерокса, ні телефонного та інтернет зв’язку. А от в Глухівській міській ТВК є все необхідне для роботи, окрім голови. Голова ТВК Віталій Буцик (подання партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ») на перше засідання не з'явився і відмовився головувати в комісії з тієї причини, що він проживає в сільській місцевості і йому буде важко організувати роботу районної ТВК. Як повідомили ОПОРІ члени ТВК, заступник і секретар не компетентні і не можуть організувати роботу комісії. Організацією та фактичним головуванням на першому засіданні комісії займалася керівник апарату Глухівської районної державної адміністрації Галина Фесенко. На початку засідання комісія проголосувала і дала їй право бути присутньою. Наразі триває пошук кандидатури на посаду голови комісії.

У Роменській міській виборчій комісії в двох кабінетах є лише меблі, а ось сейфу, комп’ютерів та засобів зв’язку ще немає.

Нагадаємо, подібні проблеми були зафіксовані і під час президентських виборів 2014 року. Тоді окружні виборчі комісії не були укомплектовані меблями, технікою та зв’язком.

 

Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190, [email protected]
 
За коментарями звертайтеся:
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
Олександр Хоруженко
+380509120278