Виборча кампанія на Рівненщині офіційно ще не стартувала, але окремі потенційні кандидати вже неформально розпочали власну "передвиборчу агітацію". Зокрема, окремі з них активно використовують форми агітації, пов’язані з матеріальними стимулами виборців.

Напередодні Дня знань, яке припадає на 1 вересня, на дошках оголошення у м. Здолбунів Рівненської області з’явилася листівка «Перше вересня – свято для кожного». На ній зображений потенційний кандидат на місцевих виборах Володимир Ковальчук, який у тексті позиціонується як громадський та політичний діяч. Листівка анонсує відкриття громадської приймальні політика та запрошує батьків школярів та студентів м. Здолбунів до приймальні Володимира Ковальчука.

zdolbuniv Koval4uk 18 08.jpg

У тексті листівки йдеться, що у громадській приймальні Ковальчука Володимира Олександровича розпочинається робота з допомоги у підготовці до свята першого вересня малозабезпеченим сім’ям здолбунівчан, у яких є діти шкільного та студентського віку.

28 серпня, спостерігач Громадянської мережі ОПОРА відвідав громадську приймальню Володимира Ковальчука за вказаною на листівці адресою, щоб перевірити, яку допомогу планується надавати для мешканців Здолбунова. Перед входом до приймальні зібралася велика черга. Переважно, це були жінки з дітьми шкільного віку. Було декілька чоловіків. Загалом більше 40 осіб. Спостерігачу ОПОРИ вдалося поспілкуватися з людьми, які стояли у черзі та тими, хто виходив з приймальні. Зокрема, вони пояснили порядок отримання допомоги. Кожен мешканець, який заходив до приймальні, мав назвати своє прізвище та контактний телефон, вказати у якому класі вчиться дитина та зазначити необхідну кількість та перелік шкільного приладдя та канцтоварів. Далі мають зателефонувати з приймальні та сказати коли і де забрати допомогу.

zdolbuniv RP 18 08

ВІДЕО:

Представники ОПОРИ звернулися за коментарем до Володимира Ковальчука, який зазначив, що його ініціатива допомогти малозабезпеченим сім’ям напередодні свята 1 вересня є виключно соціальним проектом. Політик також зазначив, що вся допомога буде надана до 1 вересня, тобто до офіційного старту виборчої кампанії, яка відповідно до закону про місцеві вибори офіційно стартує 5 вересня.

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи реєстрації кандидата на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону. Проте ОПОРА нагадує, що відповідно до ч.4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Також акцентуємо увагу потенційних кандидатів та представників їх політичних команд, що останні виборчі кампанії у Рівненській області показали, що використання різних форм виборчої «благодійності» не принесло очікуваних результатів тим кандидатам, які використовували такі методи боротьби.

На думку Громадянської мережі ОПОРА, на місцевих виборах 2015 року мають відбуватися змагання ідей та програм, а не змагання різних технологій, пов’язаних з матеріальними стимулами для виборців.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.