13 серпня відбувся прес-сніданок за участю заступника голови КМДА Петра Пантелеєва. Такі зустрічі надалі планують проводити щомісяця з метою оперативного вирішення нагальних потреб міста.

13-08-15-04

Найбільш актуальним питанням заходу став аварійний стан Головного каналізаційного колектора Києва. За словами Пантелеєва, його повна заміна коштуватиме близько 1 млрд грн, а заміна системи всіх труб і облаштування допоміжних колекторів – близько 30 млрд грн. Проект ремонту колектора мають на меті завершити до 2017 року. На його реалізацію наразі вже витрачено 40 млн грн з міського бюджету Києва, а найближчим часом очікується залучення ще 159 млн грн урядових коштів.

Стосовно «Київенерго» заступник міського голови зазначив, що частину підприємства планують передати у власність держави з метою якіснішого контролю за виконанням ремонту. У відповідь на питання, чи може, натомість, держава стимулювати приватні підприємства виділяти більше коштів на ремонтні роботи, Пантелеєв описав структуру тарифу на теплову енергію: левову частку розміром 72 % складають витрати на газ, ще частина – витрати на діяльність компанії, і частина – інвестиційні програми, тобто, власне, кошти на ремонт, які затверджуються Нацкомісією.

Тобто, вплив держави на обсяг коштів, що залучаються для ремонту комунальних магістралей, є, але потрібно враховувати, що ця сума закладається в тариф, за яким мешканці міста оплачують надані послуги.

Серед останніх напрацювань Київради було виокремлено Комплексну цільову програму з підвищення енергоефективності та розвитку житлово-комунальної інфраструктури Києва на 2016-2020 роки. Програму нещодавно презентував Департамент житлово-комунальної інфраструктури Києва. На запитання місцевого координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліни Брезіцької, чи доступний текст Програми в електронному вигляді для всіх охочих, і чи відбуватимуться громадські обговорення документу, заступник столичного голови завірив, що текст невдовзі з’явиться в мережі, оскільки інтернет-комунікації буде використано для активного діалогу з киянами і розгляду конструктивних пропозицій та зауважень від них. У вересні ж Програму винесуть на розгляд сесії Київської міської ради.

Аліна Брезіцька також поцікавилася у представників міської влади, чи включене у план роботи Київради питання з модернізації заводу «Енергія». Петро Пантелеєв повідомив, що наразі планується добудувати кілька модулів, оскільки завод не тільки переробляє сміття, а є також постачальником тепла за рахунок спалення відходів: «Серед завдань, які ми поставили перед собою, – створення 4-5 майданчиків, на яких будуть розташовані пункти переробки відходів». Головною ж функцією підприємства стане газове очищення.

Заступник київського голови також поділився найближчими планами: сьогодні вночі він з делегацією здійснить робочий візит на Брестський сміттєпереробний завод. Цей об’єкт був невипадково обраний як приклад подолання проблем пострадянського підходу до функціонування сфери ЖКГ. Перейнятий успішний досвід білоруських колег планують застосувати у столиці України.

Насамкінець Пантелеєв зазначив, що один з основних стратегічних документів для Києва, План дій зі сталого енергетичного розвитку за Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа» (MEP), буде представлений Київрадою орієнтовно в жовтні цього року. До кінця року очікується прийняття Плану через обов’язковий етап обговорень з громадськістю.

З нагальних завдань київської міської влади слід виокремити також повноцінний сайт на тему енергоефективності, який буде розроблено та запущено найближчим часом.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Аліна Брезіцька
тел.: +38 063 685 95 28