6 серпня вищі навчальні заклади оприлюднили списки вступників рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення. Вперше вони були згенеровані автоматизованою системою, а не приймальними комісіями вищих навчальних закладів. Списки формувалися відповідно до конкурсного балу вступника, але з врахуванням пріоритетності, яку присвоювали кожній заяві абітурієнти. Завдяки цьому одночасно на навчання за ОКР "Бакалавр" було рекомендовано набагато більше вступників, аніж у 2014-му. Це пов’язане з тим, що цьогоріч кожен абітурієнт отримує лише одну рекомендацію до зарахування на місця державного замовлення, за найвищим пріоритетом, на який відповідно до конкурсного балу може бути зарахований. Така система надання рекомендації уніфікує процедуру зарахування та сприяє прозорості конкурсного відбору загалом.

Позитивно оцінюючи механізм автоматизованого надання рекомендацій, яке апробували в МОН, Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на окремі недоліки, які потребують вирішення ще цього року.

1. Неточності в Єдиній державній електронній база з питань освіти, допущені приймальними комісіями.

На жаль, але не всі вищі навчальні заклади внесли коректні дані до ЄДЕБО про показники державного замовлення, квоти для іноземців, абітурієнтів, які мають право на зарахування поза конкурсом, а також вступають на підставі цільового направлення. Декілька ВНЗ також не внесло у ЄДЕБО даних про результати творчих випробувань.

Певні проблеми, як от з наявністю кількох цільових направлень чи присвоєнню заяві з цільовим направлення іншого ніж 1-ий пріоритет, система змогла впоратися під час розрахунку. З іншими, які були виявлені вже після автоматизованого розрахунку, абітурієнти звертаються на консультаційний телефон ОПОРИ з проханням вплинути на ситуацію. Вочевидь, що саме  приймальні комісії ВНЗ, які допустили ці неточності мають спільно з Міністерством запропонувати механізм для вирішення проблеми.

2. Недостатня врегульованість процедури зарахування на контракт та добору на місця державного замовлення.

Дехто з абітурієнтів, які рекомендовані до зарахування на бюджет за нижчим пріоритетом, все-таки надають перевагу навчанню у ВНЗ з вищим пріоритетом та бажають навчатися на платній формі. Таким абітурієнтам варто дочекатися оприлюднення списків рекомендованих до зарахування на контрактну форму навчання. Відповідно до Умов прийому, такі рекомендації надаються після завершення виконання вступниками вимог до зарахування на місця державного замовлення. Тож 11 серпня разом з оприлюдненням наказів до зарахування на бюджетну форму навчання виші повинні оприлюднити списки рекомендованих на контракт. Рекомендація повинна надаватися за всіма пріоритетами, зазначеними вступником під час подання заяв.

Також 11 серпня буде зрозуміло, скільки абітурієнтів не виконали вимоги до зарахування на бюджет, тобто скільки місць державного замовлення залишилося вакантними. Абітурієнти, які мають найвищі бали серед рекомендованих на контракт, повинні до 12 серпня подати оригінали документів, а приймальна комісія не пізніше 18 години цього ж дня, враховуючи конкурсний бал, надає рекомендації до зарахування на вакантні місця державного замовлення вступникам, які були рекомендовані та подали оригінали документів. Тим не менш, через відсутність чіткої процедури, яка б регулювала зарахування на навчання саме за кошт фізичних чи юридичних осіб, радимо абітурієнтам звертатися безпосередньо до приймальних комісій та адресувати їм питання щодо можливих особливостей відбору.

Для тих абітурієнтів, хто вступить на контрактну форму навчання, хочемо також нагадати п. 3 розділу XVІІ Умов прийому: договір із замовником щодо навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб укладається після видання наказу про зарахування. Оплата навчання здійснюється згідно з договором, укладеним сторонами.

 

Додатково:
Консультаційний телефон Громадянської мережа ОПОРА з питань вступу - 098-844-29-65.