Цього року, як і попереднього, мережа партнерів з вимірювання Індексу публічності місцевих рад визначить, який же муніципалітет в Україні працює найпрозоріше та найвідкритіше. Над дослідженням працюватиме 22 громадські організації, які протягом наступних трьох місяців будуть моніторити діяльність рад у своїх містах. Вимірювання охоплює усі обласні центри України (крім Донецької та Луганської міських рад, які тимчасово не можуть виконувати свої повноваження у повному обсязі). Результати вимірювання стануть відомими вже восени.

28 липня представники партнерських організацій з вимірювання Індексу публічності зустрілися у Києві, аби обговорити деталі цьогорічного дослідження. Кожен радо ділився досвідом та практиками підвищення прозорості роботи муніципалітету та прогресом, що відбувся завдяки оприлюдненню результатів вимірювання. Наприклад, Івано-Франківськ отримав новий Статут міста з чітко прописаним положенням про звітування органу місцевого самоврядування. У Чернівцях та Рівному були створені робочі групи, які працюють над покращенням публічності рад, а у Дніпропетровській міській раді зняли турнікети при вході й запроваджено відео- та аудіо-трансляцію. Були також органи самоврядування, які не сприйняли результати Індексу, зокрема через низький рейтинг окремих суб’єктів. Наприклад, депутати Миколаївської міської ради обурилися через свої не надто високі результати. Багато муніципалітетів також вирішили почекати до жовтня й перекласти відповідальність за недостатню відкритість на своїх наступників.

Цьогорічне дослідження триватиме три місяці, протягом яких громадські активісти будуть відвідувати засідання місцевих рад, надсилати запити на отримання публічної інформації та моніторити офіційні сайти муніципалітетів. У кінці вересня мережа підготує регіональні та всеукраїнські звіти, в яких оцінить публічність роботи кожної з рад, та запрезентує рейтинг органів місцевого самоврядування з огляду на їх прозорість, відкритість та підзвітність.