23 липня на другому пленарному засіданні Рівненської міської ради при повторному голосуванні прийняли проект рішення «Про внесення змін до Програми облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії в місті Рівному на 2014 – 2017 роки».

Програма передбачає співфінансування встановлення автоматичних приладів обліку: 50 % – кошти органу місцевого самоврядування, 50 % – кошти громадськості. Тобто, половину вартості оплачує місто, інші ж 50 % – жителі багатоквартирного будинку.

Наявність такої програми – досить позитивний фактор для міста. Проте її складністю була неспроможність усіх жителів оплатити навіть 50 % співфінансування на встановлення лічильника з автоматикою.

Саме тому виникла ідея включення до програми не лише автоматичних приладів обліку, а й лічильників із ручним регулюванням. Цю ідею ініціювали самі мешканці та підтримали активісти Екоклубу та Громадянської мережі ОПОРА, подавши депутатам міської ради лист підтримки рішення.

Разом з тим, за ініціативи громадськості 22 липня було проведено круглий стіл. Учасниками заходу, знову ж таки, були активісти ОПОРИ, фахівці з питань енергозбереження та представники Рівненської міської влади. Результатом обговорення стало підписання учасниками спільного листа підтримки до міського голови та депутатів для повторного розгляду.

Чому ж виникла така пропозиція? Мешканці, проводячи загальні збори багатоквартирного будинку, разом вирішують, який лічильник встановити. Уявімо, що жителі обрали автоматичний, ціна якого 120 тис. грн, тобто, згідно діючої програми, потрібною сумою до сплати стане 60 тис. грн. Коли ж у будинку 200 квартир, кожна з них повинна сплатити 300 грн. Якщо кількість квартир становить, наприклад, 60, то сума складатиме 1 тис. грн. У будинках, де всього 8 квартир, сума добігає до 7,5 тис. грн. А це не кожному по кишені.

Після цього на загальних зборах мешканці будинку вирішують встановлювати лічильник з ручним регулюванням, проте такий вид лічильників не потрапляв до програми співфінансування 50 % / 50 %.

Механічний лічильник коштує в середньому 40-50 тис. грн, але для деяких мешканців навіть ця сума – захмарна. Тому, маючи певні фінансові ресурси, жителі все рівно не спроможні були дістати такі кошти. Адже ситуація досить складна: доходи для населення зменшилися, а витрати у країні зросли. Таким чином і виникла ідея розширення дії програми на прилади обліку з механічним регулюванням.

Перш ніж затвердити проект рішення щодо включення до Програми співфінансування приладів обліку з механічним регулюванням, це питання піддавалось шаленій критиці. Під час засідання комісій піднімалися різні дискусійні питання.

Перше обговорення стосувалась теми відсутності відповідального. Проте не потрібно забувати про Закон України № 417-VIII, згідно якого з 1 липня будинки належать мешканцям. У більшості з них будуть створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Тому відтепер усі питання мешканці вирішують самостійно. Окрім того, приймаючи рішення про встановлення лічильника із ручним регулюванням (навіть не потрапляючи під програму 50 % / 50 %), жителі у будь-якому випадку визначають відповідального.

Наступним дискусійним питанням стала відсутність економії. Проте у всіх будинках, де є механічні прилади обліку, в тому числі, встановлені минулого року по вулиці Черняка, жителі вже заощаджують 40 %-45 % від загальної суми, сплаченої за попередній опалювальний період. Як зазначали спеціалісти з енергозбереження під час круглого столу, економія останнього опалювального сезону була за рахунок зменшення теплоподачі «Рівнетеплоенерго» на 30 %. Але економія є.

Звичайно, в автоматичному лічильнику кількість подачі електроносія регулюється автоматично. У лічильнику без автоматики це потрібно робити у ручному режимі, проте це нескладно.

Під час дискусій також була озвучена думка, що, встановивши лічильник без автоматики, мешканці платитимуть більше, якщо температура на вулиці буде нижчою за –10ºС, тобто при температурі, наприклад, –15ºС жителі будинку переплачуватимуть.

Було з’ясовано, що опалювальний сезон складає 6 місяців, тобто 180 днів. За даними Рівненського гідрометеорологічного центру протягом 2013 року налічувалося 8 днів, коли температура сягала –10ºС та нижче. Протягом 2014 року таких днів було 13, а у 2015 році – 2 дні. Тому, беручи навіть максимальну позначку – 13 днів, коли відбувається переплата за теплопостачання, решту 167 днів мешканці сплачують менше.

Наступним аргументом стала технічна неможливість встановлення приладу обліку без автоматики і додавання її згодом. Однак технічні працівники, які спеціалізуються на встановленні лічильників, спростували цей факт, стверджуючи, що немає жодних проблем додавання автоматичного режиму до звичайного приладу обліку. Цю ж позицію підтвердили працівники «Рівнетеплоенерго» на зборах керівників будинків.

Також мова йшла про те, що мешканці будинку спроможні зібрати певну кількість коштів для встановлення автоматичного приладу обліку. Проте, на жаль, це не так. Практично у всіх будинках є пенсіонери, квартиранти, багатодітні чи неблагополучні сім’ї. Для кожної будівлі ці цифри різні. Така категорія жителів, здебільшого, не спроможна віддати значну суму грошей.

Останнім питанням стала наявність інвестиційних програм, суть яких полягає у встановленні лічильників за кошти КП «Рівнетеплоенерго». Така програма дійсно існує. Але велика ймовірність, що лічильники за цією програмою будуть встановлені наступного року. Саме це повідомили працівники комунального підприємства. А це значить, що новий опалювальний сезон люди зостануться без лічильників і платитимуть за послуги теплопостачання за новими тарифами.

Тому приємним став факт повторного перегляду проекту рішення щодо включення до Програми співфінансування приладів обліку тепла з механічним регулюванням та затвердження його на сесії міської ради. Такі зміни позитивно вплинуть на фінансовий стан мешканців Рівного, а головне – на підвищення енергоефективності як окремих будинків, так і міста в цілому.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел: +38 093 726 36 77