У гонитві за зміною виборчої системи на місцевих виборах поза увагою  народних депутатів залишилися виборчі права внутрішньо переміщених осіб з Донеччини, Луганщини, АР Крим та м. Севастополь. Ухвалений у першому читанні законопроект “Про місцеві вибори” №2831-3 жодним чином не врегульовує цю проблему. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України” разом із групою народних депутатів України (Наталія Веселова, Олексій Рябчин, Сергій Тарута та Олександр Черненко) розробили правки до другого читання законопроекту, які передбачають створення умов для участі внутрішньо переміщених осіб у  чергових місцевих виборах.

Ігнорування прав внутрішньо переміщених осіб на місцевих виборах не відповідає міжнародним стандартам, передусім Керівним принципи ООН з питань переміщення осіб в межах країни (1998) та Рекомендаціям Комітету Міністрів Ради Європи “Щодо внутрішньо переміщених осіб” (2006), а й ставить під сумнів рівність конституційних прав громадян.

Група народних депутатів спільно з представниками громадських організацій підготувала та внесла пропозиції до проекту Закону України «Про місцеві вибори», прийнятого у першому читанні 18 червня 2015 року, які передбачають створення умов для участі внутрішньо переміщених осіб у чергових місцевих виборах (відповідні поправки від імені групи були внесені Першим заступником Голови Верховної Ради України Андрієм Парубієм). Пропонується надати можливість виборцям-внутрішньо переміщеним особам не пізніше ніж за 30 днів до дня голосування на загальнонаціональних чи місцевих виборах змінити свою виборчу адресу шляхом особистого подання заяви до органу ведення Реєстру виборців за місцем фактичного проживання. При цьому, нову виборчу адресу внутрішньо переміщеної особи  пропонується визначати за місцем фактичного проживання виборця, зазначеним у довідці про взяття на облік такої особи як внутрішньо переміщеної особи. Органи ведення Реєстру виборців проводитимуть перевірку наявності підстав для зміни виборчої адреси внутрішньо переміщеної особи шляхом звернення до органу, уповноваженого вести облік внутрішньо переміщених осіб.

Таким чином, виборці – внутрішньо переміщені особи, які постійно знаходяться в нових територіальних громадах та звернулися із заявою до органів ведення Реєстру виборців, отримають реальну можливість голосувати на чергових місцевих виборах у жовтні 2015 р., а також на наступних загальнонаціональних чи місцевих виборах.

Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація ВГО “Комітет виборців України” разом із групою народних депутатів України (Наталія Веселова, Олексій Рябчин, Сергій Тарута та Олександр Черненко) підписала Заяву, у якій закликали Верховну Раду Україну законодавчо забезпечити участь  внутрішньо переміщених осіб у місцевих виборах і  таким чином гарантувати рівність конституційних прав громадян, продемонструвати відданість держави міжнародним стандартам щодо внутрішніх переселенців. Текст заяви – нижче.

 

Заява групи народних депутатів України та громадських організацій щодо необхідності законодавчого гарантування виборчих прав внутрішніх переселенців на місцевих виборах

 

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                           
тел./факс: (044) 286-26-70
                                                                                                                                                  
Моніторинг парламенту | Website | Facebook | Twitter (#рада8; #опора; #rada8; #opora)