22 травня у Києві відбувся Форум енергоефективного партнерства, організаторами якого виступили Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Фонд ім. Фрідріха Еберта.

Захід відвідало близько 300 учасників: представники міністерств, парламенту, адміністрації Президента, обласних державних адміністрацій і обласних рад, місцевого самоврядування, представництва ЄС в Україні, банківських установ, ОСББ, громадських організацій. Партнерами Форуму стали Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ). Основна мета Форуму – скоординувати дії усіх зацікавлених сторін та залучити місцеву владу до впровадження заходів з енергозбереження, що було закріплено в Меморандумі про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Держенергоефективності та обласними державними адміністраціями, обласними радами та головами міст-обласних центрів.

На даний час в України немає іншого шляху, крім проведення заходів з енергозбереження і максимального зменшення імпорту енергоносіїв з Росії. Такими слова відкрив Форум Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Геннадій Зубко. Урядова програма відшкодування частини суми кредиту на енергозбереження і законопроект № 1565, на думку міністра, буде стимулювати громадян, місцеву владу і бізнес до рішучих дій у сфері економного використання ресурсів.

01 2205 DSC 0305

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський також акцентував увагу на важливості розуміння усіх процесів, моделей і законів на рівні області, району, міста. Ще одна важлива тема для України – це відновлювальні джерела енергії: «Альтернативна енергетика – серйозна галузь для нашої держави, яка виробляє 1,5 ГВт енергії, а це 1,5 атомні блоки», – зазначив Олександр Домбровський.

Свою модель досягнення прогресу у сфері енергоефективності, яка полягає у партнерстві влади усіх рівнів з приватним сектором, міжнародними партнерами й індивідуальними споживачами, запропонував Джед Бартон, директор Місії Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID). А рушійною силою такої взаємодії має бути висока мотивація громадян, які бажають змінити своє життя. Директор проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіана Хагенедер підкріпила думку Джеда Бартона фактами: «Дослідження Німецького товариства міжнародного співробітництва показало, що 89 % українського населення готове інвестувати в енергозбереження».

Панель, присвячену національним ініціативам, зокрема державній підтримці термомодернізації житлових будівель, відкрив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук. За останній опалювальних сезон Україні вдалося скоротити, замістити 4,5 млрд м2 газу, це значне наше досягнення. У подальших планах держави до 2030 року модернізувати 80 % житлового фонду, що передбачає залучення бюджетних, банківських, індивідуальних і міжнародних коштів. Важливими кроками є встановлення не лише засобів обліку, а й індивідуальних теплових пунктів, які дадуть можливість реально скоротити споживання енергії в будинку. Для цього розроблені програми з кредитування і компенсації частини тіла кредиту. Сергій Савчук зазначив, що деякі міста та області є зразковими і активно допомагають своїм жителям виплачувати кредити. Так, з метою сприяння залученню коштів населення на впровадження енергозберігаючих заходів через механізм кредитування ОСББ та ЖБК міська рада Луцька затвердила Програму відшкодування відсоткових ставок за залученими кредитами на 2013 – 2015 роки, а Львівська обласна рада доручила ОДА передбачити фінансування Програми енергозбереження для населення Львівщини на 2013 – 2016 роки в обласному бюджеті.

Далі представники Ощадбанку і Укргазбанку розповіли про їхні умови кредитування енергоефективних заходів. Так Андрій Стецевич, заступник Голови правління АТ «Ощадбанк» презентував програму банку під назвою «Ощадний дім», яка передбачає видачу кредитів на встановлення індивідуальних теплових пунктів, системи опалення, вентиляції, проведення заходів з утеплення, наприклад, придбання теплоізолюючих матеріалів. Компенсація з державного бюджету на придбання обладнання і матеріалів для ОСББ становить 40 %, для фізичних осіб 30 %. Окупність такої програми для споживачів становить 5 – 8 років. Андрій Стецевич звернув увагу, що після проведення енергозберігаючих заходів вартість житва збільшується на 10 – 15 %.Представниця Укргазбанку Олена Дмітрієва додала, що після проведення термомодернізаціїжитлової будівлі кожен житель цього дому отримує економію в платіжці приблизно 30 – 50 %.

Значну увагу аудиторії привернув виступ Юлії Сабатюк, голови Асоціації ОСББ «Лучани», яка поділилася своїм нелегким, але дуже успішним досвідом залучення кредитних коштів  для проведення енергоефективних заходів. На конкретних прикладах декількох ОСББ міста Луцька Юлія Сабатюк продемонструвала, наскільки зменшуються платежі у квитанції по усіх показниках: «До модернізації будинку витрати сімейного бюджету на оплату усіх комунальних послуг сягали 700 грн. на місяць, а після модернізації 500 грн., в які до того ж увійшли ремонті роботи».

Щодо європейського досвіду, то енергетичне маркування енергоспоживчих продуктів (наприклад, телевізорів, кондиціонерів), від якого до речі залежить і ціна техніки, вже давно є невід’ємною частиною законодавства. Україна може імплементовувати енергоефективні заходи, переймаючи досвід інших країн, або може очолити ці зміни і бути успішною. Про це зазначив Кшиштоф Гірульскі, експерт з енергоефективності Групи підтримки України.

Дмитро Левицький, старший консультант з юридичних питань Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» розповів про технічні, фінансові та організаційно-правові питання впровадження енергозберігаючих заходів в ОСББ, в тому числі про роль місцевої влади у підтримці створення і діяльності самих ОСББ.

Кульмінацією Форуму стало підписання Меморандумів про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Держенергоефективності та обласними державними адміністраціями, обласними радами та головами міст-обласних центів. Меморандуми закріпили співпрацю центральної і місцевої влади у сфері фінансової підтримки населення та впровадження регіональних і місцевих програм щодо компенсації кредитів.

Коментуючи основні аспекти Форуму, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко зазначила: «Для того, щоби програма сприяння заходам з енергозбереження спрацювала, потрібно об"єднання зусиль центральних органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та громади. Навіть компенсація 40% від вартості тіла кредиту на матеріали (енергоефективне обладання) не робить кредити доступними для співвласників. Є ще висока відсоткова ставка, яка повністю залежить від економічної ситуації в державі. Тому органи місцевого самоврядування повинні прийняти програму, згідно з якою з місцевого бюджету компенсовувалися би повністю або частково проценти за кредитом. І, звичайно, потрібна широка інформаційна кампанія. Адже наразі основна проблема в ментальності – це відсутність довіри людей до влади, а також неготовність брати відповідальність за утримання спільно майна».

Усі учасники Форуму погодилися, що енергоефективність – це питання національної безпеки нашої держави, тому в умовах війни й економічної кризи об’єднання зусиль державного, громадського, приватного і міжнародного сектору є запорукою енергетичної незалежності України.

 

За докладнішою інформацією звертайтесь:

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аліна Брезіцька

тел: 0636859528