Ощадливе ставлення до води, електроенергії, газу та тепла, на жаль, притаманне далеко не кожному українцю. За десятиліття неекономного споживання ресурсів у багатьох сім’ях виробилася шкідлива звичка не зважати на їх перевитрати. І от, коли тарифи на комунальні послуги виросли і навряд чи уже колись суттєво зменшаться, варто всерйоз задуматися над формуваннями правильної культури енергозбереження принаймні у юного покоління.

З цією метою активісти Громадянської мережі ОПОРА провели 20 травня інформаційну зустріч із учнями середніх класів однієї з київських шкіл.

Місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька організувала зустріч з учнями ЗОШ № 225 м. Києва, в ході якої розповіла про основні правила енергозаощадження, які мають стати невід’ємною частиною побуту кожного свідомого громадянина.

001unnamed

Незважаючи на непростий для учнів період здачі іспитів, дирекція школи перейнялася проблемою енергоефективності та висвітлення її серед підлітків, тому сприяла проведенню цієї зустрічі. Активісти Громадянської мережі ОПОРА презентували учням прості і доступні поради щодо економії води, електроенергії, тепла, та навіть газу. В доступній ігровій формі школярам пояснили, що не вимкнуті з розетки побутові прилади – особливо ноутбуки, телевізори, аудіосистеми – «тягнуть» електроенергію і таким чином зменшують їх кишенькові гроші, які батьки змушені витрачати на комуналку. «Так само б’ють по сімейному бюджету і незакручені вчасно крани, і відсутність лічильників, і неутеплені вікна», – зауважила місцевий координатор житлово-комунальних програм ОПОРИ Аліна Брезіцька.

Учні швидко засвоювали поради щодо ресурсозаощадження, активно ставили питання, цікавилися подробицями матеріалу. Особливо зацікавила та здивувала їх інформація про забруднення навколишнього середовища такими відходами, як батарейки та ртутні люмінісцентні лампи. Тепер учні не тільки поінформовані про те, чому не можна викидати небезпечні відходи у смітник, але й знають де знайти інтерактивну карту з вказаними пунктами прийому цих відходів.

Упродовж бесіди діти ділилися їхнім сімейним досвідом заощадження електроенергії, газу та водних ресурсів. Бурхливого обговорювалася тема вторинної переробки відходів. «Папір, картон, паперові упаковки здавайте в пункти прийому макулатури або залишайте біля сміттєвих баків. З 1 тонни макулатури можна отримати 750 кг нового паперу. До того ж це 5 збережених дерев, а щоб виростити дерево, потрібно 25-30 років. Далеко не всі знають, що із 1 тонни макулатури можна виробити близько 25 тис. шкільних зошитів, а із кожних 60 кг паперових відходів можна виготовити стільки ж товарів, скільки з одного дерева», – наголосила Аліна Брезіцька.

Культура сортування сміття, що дозволяє згодом переробити його в біопаливо або інші корисні матеріали, має стати частиною побуду кожного громадянина, а прищеплювати її треба ще з раннього віку, переконані активісти ОПОРИ. Це зробить перехід до європейського досвіду переробки сміття для українців простішим і швидшим.

Після зустрічі листівки з порадами щодо того, як економити ресурси у побуті, розроблені Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», були розміщені на шкільній інформаційній дошці. Аліна Брезіцька, підсумовуючи зустріч зі школярами, висловила переконання, що уроки культури ресурсоспоживання мають бути включені в шкільну програму для початкових і середніх класів, або принаймні – в програму занять шкільних еко-гуртків по всій Україні. 

 

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аліна Брезіцька

тел: 0636859528