ЗАЯВА

Громадянської мережі ОПОРА

Чи буде політичний консенсус щодо виборчої реформи досягнуто в кулуарах

«Найбільшим викликом повноцінній реформі виборчого законодавства є спроба підмінити відкриті списки гібридною виборчою системою та знайти політичне порозуміння в перевірений кулуарний спосіб» – заява Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА закликає політичні сили та експертну громадськість до кінця другої сесії ВРУ не полишати спроб реалізувати широкий суспільний запит на запровадження пропорційної системи з відкритими списками та відмовитись від голосування в одномандатних мажоритарних округах, чи їх гібридних аналогах.

Позбавлення впливу тіньових політичних та корупційних чинників на хід виборів, підвищення ролі громадян, реалізація конституційних прав максимальної кількості виборців, прозора система розподілу мандатів та фінансова підзвітність виборчих фондів, повинні стати одними з ключових завдань реформи.

Протягом останніх років у суспільстві, політичних колах та експертному середовищі склався консенсус щодо необхідності запровадження на різних видах виборів пропорційної виборчої системи з голосуванням за відкриті партійні списки. Досягнутий консенсус базується на негативному досвіді попередніх кампаній, міжнародних стандартах виборчого процесу, пріоритетних завданнях щодо зміцнення партійних інститутів. Суспільний запит знайшов відображення у Коаліційній Угоді, підписаній п’ятьма депутатськими фракціями Верховної Ради України VIII скликання, яка передбачає проведення реформи законодавства про місцеві вибори протягом І півріччя 2015 р.

Широким колам громадськості та експертному середовищу відомо про підготовку трьох альтернативних законопроектів про місцеві вибори в Україні, один з яких вже офіційно зареєстрований в Парламенті.

Внесений депутатами фракції ВО «Батьківщина» законопроект (№ 2831) встановлює, що депутати міських, районних, обласних рад обиратимуться за пропорційною виборчою системою, а у партійних списках визначається «жорстка» перша п’ятірка кандидатів, тоді як інші розташовуються за алфавітом та закріплюються за конкретними територіями з приблизно однаковою кількістю виборців декількох виборчих дільниць. При цьому порядок кандидатів, які отримають мандат визначається остаточно зборами відповідної місцевої організації партії за офіційними результатами виборів вже після дня голосування.

Робоча група Верховної Ради України, створена розпорядженням Голови Парламенту Володимиром Гройсманом, до складу якої входять як представники депутатського корпусу, так і експертні організації, розробила інший законопроект про місцеві вибори. Документ передбачає вибори депутатів обласних рад та міських рад у великих містах (понад 90 тис. виборців) за пропорційною виборчою системою з голосуванням за відкриті партійні списки у багатомандатних округах. При цьому виборці матимуть можливість не лише голосувати за місцеву організацію партії, а й обирати конкретного кандидата від політичної партії в кожному з багатомандатних округів з декількох запропонованих осіб. Інші місцеві ради обиратимуться за багатомандатною мажоритарною системою, коли кількість переможців дорівнюватиме кількості мандатів в окрузі.

Депутатським корпусом також обговорюється законопроект про місцеві вибори авторства народного депутата України Руслана Князевича, але який не проходив публічного обговорення та розроблявся без залучення громадськості, експертних організацій, інших зацікавлених сторін.  Законопроект передбачає проведення виборів депутатів обласних, районних, міських, районних у місті рад  за пропорційною виборчою системою  у багатомандатному виборчого окрузі з висуванням одного кандидата від партії в кожному з територіальних округах, на які поділяється відповідний багатомандатний округ. Виборець голосує за місцеву організацію партії, яку в конкретному окрузі представляє один кандидат, а мандати між кандидатами одного партійного списку розподіляються в залежності від кількості голосів виборців, відданих за цю партію в різних територіальних округах.

Різниця підходів до нового законодавства про місцеві вибори свідчить про потенційні ризики підміни ідеї пропорційної виборчої системи із відкритими партійними списками.  

На поточному етапі вже можна констатувати, що  у проектах, запропонованих окремими народними депутатами, не забезпечується або неповною мірою забезпечуються засади персоніфікації пропорційної виборчої системи та можливість виборців обирати серед декількох кандидатур, включених до списку кандидатів від однієї партії. У законопроектах, підготовлених  депутатами ВО «Батьківщина» та народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Русланом Князевичем, мова скоріше йде про територіальну прив’язку кандидатів з партійних списків до конкретних територій, але не забезпечується можливість обирати між декількома представниками партії в конкретному  окрузі. За таких умов зберігається традиційна вада українського виборчого процесу – надмірний та тіньовий вплив партійної вертикалі на формування виборчих списків кандидатів, відсутність дієвих можливостей виборців впливати на остаточний розподіл мандантів між кандидатами, включеними до партійних списків.

Сьогодні важливо не допустити повторення сценарію 2010 року, коли в кулуарний спосіб в інтересах окремих політичних сил було ухвалено новий закон про місцеві вибори.  При цьому тодішня владна команда до моменту ухвалення закону, який призвів до грубих порушень стандартів виборчого процесу, продовжувала декларувати відданість міжнародним та внутрішньополітичним  зобов’язанням  щодо повноцінної виборчої реформи. Неврахування народними депутатами України, Президентом України, Урядом наслідків від кулуарного та політично вмотивованого розв’язання проблем виборчого процесу призведе до розчарування суспільства та міжнародних партнерів у спроможності держави забезпечувати якісні реформи.

ОПОРА також заявляє про неприпустимість затягування Парламентом прийняття рішень щодо особливостей організації та проведення місцевих виборів в Донецькій та Луганській областях (на підконтрольних державі територіях). Досвід президентських та парламентських виборів 2014 р. показує, що недостатня законодавча урегульованість особливостей виборчого процесу в нестабільних регіонах не лише загрожує організації голосування, сприяє політичним маніпуляціям, а й  нерідко ставить під сумнів безпеку виборців та  членів виборчих комісій.

Із залученням усіх зацікавлених сторін Парламент зобов’язаний провести дискусію та ухвалити зважене рішення щодо можливості організації голосування в Донецьку та Луганську обласні ради, районні ради в умовах неповного контролю держави над територіями цих адміністративно-територіальних одиниць, врегулювати особливості організації виборів в населених пунктах, наближених до лінії розмежування. Крім цього, важливо передбачити особливий порядок інформування виборців Донеччини та Луганщини, забезпечити повноцінний доступ громадян до українських ЗМІ, передбачити особливості забезпечення правопорядку та безпеки виборчого процесу в цих регіонах. Вчасного вирішення і врахування міжнародних стандартів потребують і проблеми із забезпеченням на місцевих виборах конституційних прав вимушено переміщених осіб. Вище вказані процедури повинні бути закладені в окремий закон щодо особливостей організації виборів в Донецькій та Луганській областях.

ОПОРА щиро сподівається, що парламентська Коаліція зможе знайти порозуміння та прийняти якісний закон, що відповідатиме в повній мірі очікуванням суспільства.