У неділю, 24 травня, у Чернігові розпочнуться Дні сталої енергії. Європейський тиждень сталої енергетики – світова подія, що вперше відбулася в Україні в 2011 році. Щороку сотні організацій та громадян беруть участь в заходах енергетичного тижня, що спрямовані на підвищення енергоефективності та пропагують відновлювальні джерела енергії.

Для чернігівців та гостей міста з метою популяризації енергоефективних технологій Чернігівська міська рада разом із місцевими підприємствами пропонують відвідати виставку «Енергоефективне обладнання, матеріали та технології». Сонячні батареї, діодні установки, енергозберігаючі котли, вікна та інші прилади будуть представлені для ознайомлення городянам. Виставка розпочнеться о 10 годині на Алеї Героїв.

З 10 години поряд із виставковими палатками розпочнеться реєстрація учасників Велодня-2015, який організовує Велоспільнота «Лайба» разом із партнерами: магазин «Адреналін», велофорум «Велофан», ГО «Вело Че». Цього року у Чернігові вперше відбудеться Костюмований велопробіг вулицями міста. Організатори очікують, що принаймні половина учасників буде вдягнена у яскраві костюми. Стартує велопробіг об 11 годині з Красної площі. Окремо буде організовано велопробіг для дітей до 14 років з різними майстер-класами, призами та сюрпризами.

Після велопробігу вулицями міста учасників чекає друга частина свята, що відбудеться за пішохідним мостом. Заміська програма включатиме активний відпочинок, командні змагання, майстер-класи для дорослих та дітей.

Під час проведення цих двох заходів активісти та волонтери Громадянської мережі ОПОРА будуть поширювати інформаційні листівки про енергозбереження та енергоефективність, а також інші інформативні матеріали від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Окрім того, заплановано проведення ряду лекційних заходів, що пропагуватимуть культуру енергозбереження у побуті та прояснюватимуть жителям Чернігова особливості оформлення житлових субсидій.

З 25 по 29 травня у всіх школах міста Чернігова координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА проводитиме лекції для учнів середніх класів на теми енергозбереження та екологічного мислення. Графік проведення уроків енергоефективності уточнюється у відділі освіти Чернігівської міської ради.

Організаторами заходів до Днів сталої енергії виступають Чернігівська міська рада, громадські організації та підприємства. Партнерами з проведення інформаційної кампанії щодо енергоефективності та енергозбереження в рамках Днів сталої енергії у Чернігові є Громадянська мережа ОПОРА, Асоціація «Енергоефективні міста України» та Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»