18 травня активісти Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційно-просвітницьку зустріч у дачному кооперативі «Семафор» м. Херсон на тему «Економія ресурсів і енергії – реальний спосіб зменшити витрати і зберегти довкілля для майбутніх поколінь».

Після зростання тарифів на комунальні послуги кожного українця цікавить реальна можливість економії ресурсів у побуті – передовсім, задля зменшення платежів. Потреби дачників у першу чергу стосуються споживання води для поливу своїх ділянок, проте економії тепла і електроенергії для них – також насущні питання.

01905 IMG 3388

Члени кооперативу на чолі із головою Миколою Чумаченком та місцевим координатором Громадянської мережі ОПОРА Аеліттою Олійник провели розмову щодо різноманітних способів економії ресурсів: від тепломодернізації дачних будинків, що використовуються і взимку до встановлення лічильників на газ, воду та електроенергію, а також можливостей економного споживання комунальних послуг.  

Найбільше жителі «Семафору» були занепокоєнні збільшенням тарифів на воду, адже дачний сезон вже розпочато. Земельні ділянки цього дачного кооперативу зрошуються від Північно-Кримського каналу, який проходить через Херсонську область та АР Крим, нині окуповану Росією. Дехто з дачників переймався, що цього року у зв’язку із нестабільною політичною ситуацією та зростанням тарифів може змінитись і система поливу їхніх ділянок. Тому члени кооперативу домовилися ввести економний  режим поливу – робити  щоденну перерву у роботі водонасосної підстанції з 12 до 17 години.

Місцевий координатор Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник в ході зустрічі, зокрема, торкнулася і екологічного аспекту культури споживання не відновлюваних ресурсів. Зокрема, порадила дачникам звернути увагу на альтернативні джерела енергії – приміром, доречним виглядає встановлення на дачних ділянках вітряків, що можуть не лише забезпечувати електроенергією один будинок, але і «роздавати» її навколишнім помешканням.

19 05 A-Vcuw8JEdg

Наприкінці зустрічі усі присутні отримали роздаткові матеріали від Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні»: «10 порад як зберегти тепло у вашій оселі», інформаційну листівку про причини зростання тарифів в Україні, а також – інструкції щодо правильного оформлення житлових субсидій.

 

За докладнішою інформацією звертайтесь:

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Аелітта Олійник

тел: +380509314222