8 липня відбулося  засідання Комітету ВРУ з питань  архітектури, будівництва і ЖКГ,  на якому розглядалися питання  законопроектів "Про внесення  змін до ЗУ "Про ОСББ" (№4423), підготовленого Коаліцією громадських організацій на підтримку житлово-комунальної реформи, а також суміжних законопроектів, які стосуються ОСББ (проект Житлового кодексу та проекту ЗУ "Про енергоефективність будівель").

Участь у засіданні  Комітету брали представники громадськості. 

З-т №4423 представляли автори Ю. Одарченко та В.Баранов, а також міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Після довгої дискусії (проти виступали народні депутати - колишні представники комунальних підприємств, які розпоряджалися майном), авторам вдалося переконати членів Комітету у доцільності запропонованих новацій. Міністр Кучеренко наголосив, що без даного закону програма реформування ЖКГ, нещодавно прийнята, не буде реалізована (так само як і без закону про енергозбереження, адже лише ОСББ можуть виступати ефективним замовником послуг з енергозбереження в будинку). Комітет погодився розірвати зачароване коло неефективних ЖЕКів та неякісних послуг і "вдарити по ньому Дамокловим мечем". В результаті представники усіх депутатських фракцій підтримали пропоновані зміни: обов`язковість членства в ОСББ, передачу земельної ділянки ОСББ, спрощення процедури реєстрації ОСББ та ін. В результаті законопроект було одноголосно підтримано. Очікується, що голосування у Верховній Раді України відбудетьтся у вересні 2009 року.

Законопроект "Про енергоефективніст будівель" Комітет вирішив доопрацювати, після чого відправити на повторне перше читання, а до проекту Житлового кодексу повернутися після канікул і подати його як консолідований документ від Комітету.