14 травня в Орджонікідзевській районній адміністрації Запоріжжя, за підтримки Запорізької міської ради, пройшов тренінг місцевого координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Катерини Коротченко на тему «Енергозбереження та енергоефективність».

 

Участь у тренінгу, що  відбувся в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», взяло понад 20 представників ОСББ та ЖБК району.

Перша частина тренінгу стосувалася практичних порад щодо формування у присутніх культури ресурсозбереження, тобто ощадливого поводження із газом, електроенергією, теплом та водою. Активістка ОПОРИ роз’яснила присутнім, що заощаджувати можна навіть просто вчасно вимикаючи світло або частіше приймаючи душ замість ванної. Проте для більш суттєвої економії та поліпшення комфорту необхідно проводити в будинках енергомодернізаційні заходи.

 

11264414 438557256306821 969555656 n

Катерина Коротченко підкреслила, що держава готова піти назустріч активним громадянам, які хочуть поліпшити енергоефективність власних будинків. Для цього реалізовується розроблена Держенергоефективності спільно з експертами і чиновниками програма підтримки ОСББ, компенсації частини коштів, вкладених у енергомодернізацію багатоповерхових будинків.

Окрім того, пані Коротченко повідомила присутніх про хорошу новину для ОСББ, адже вранці 14 травня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Він вирішує цілий ряд проблем в роботі ОСББ, зазначила представниця ОПОРИ: скасовує штучний поділ співвласників на повноправних членів і неповноправних «нечленів» ОСББ, усуває поняття «балансоутримувач» і передбачає, що будинок переходить в управління ОСББ з моменту його створення, не очікуючи «передачі». Також закон врегульовує питання самостійного забезпечення об’єднанням утримання багатоквартирного будинку.

11273679 438557179640162 421769935 n

На завершення тренінгу, Катерина Коротченко відповіла на питання присутніх представників ОСББ та ЖБК, що стосувалися здебільшого практичних заходів спільної економії ресурсів в масштабах багатоквартирного будинку та отримання житлових субсидій.

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Катерина Коротченко

тел.. 050 500 65 77